Obavijesti Pretražite Navigacija
VELIKA FOTOGALERIJA

Danas su zdrave i vesele bebe, no prije godinu dana proživjele su užas. Istinski heroji ponovo na okupu: "Toga trena uopće nisam bila svjesna da je to bilo toliko grozno"

Situacija ispred Petrove nakon potresa
Situacija ispred Petrove nakon potresa Provjereno
1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Situacija ispred Petrove nakon potresa Situacija ispred Petrove nakon potresa Foto: Provjereno Provjereno o palčićima rođenima prije potresa - 2 Provjereno o palčićima rođenima prije potresa - 2 Foto: Provjereno +0 Provjereno o palčićima rođenima prije potresa - 23 Galerija
Prošlo je točno godinu dana od potresa u Zagrebu. Slika koja se najviše urezala u sjećanje toga dana jest ona nastala u dvorištu Bolnice za ženske bolesti i porode, u Petrovoj 3. Uplašene i ogrnute dekama, u dvorište su istrčale trudnice i rodilje sa svojim bebama u naručju. Godinu dana poslije okupile su se kako bi nastale zajedničke fotografije.

U 6 sati i 24 minute mnoge je probudio potres magnitude 5,5 prema Richteru. Uskoro su uslijedila još dva snažnija potresa. Iz bolnice u Petrovoj na hladnoću su tada izašle trudnice, rodilje, bebe, doktori, i sestre. Sav užas toga dana zabilježen je fotografijama koje su potom obišle Hrvatsku i svijet kao svjedočanstvo zastrašujućeg događaja.

Pročitajte i ovo Kruna Zgombić Čekaju tri godine Bačićeva obećanja o gradnji zamjenskih kuća razbjesnila građane: "Pamet u glavu i neka se konačno okrene malim ljudima" Ilustracija Hitna situacija Snažan potres pogodio južni Pacifik: Izdano upozorenje za tsunami

Mališani i njihove mame okupili su se u dvorištu bolnice kako bi snimili nove fotografije točno godinu dana nakon potresa. Mališani koji su prije točno godinu dana bili na hladnoći danas su sretne, zdrave i vesele bebe.

Elena je toga dana bila najmanja beba u zagrebačkoj Petrovoj, teška svega 590 grama. Palčica koja stane na malo veći dlan. Toma, star svega nekoliko sati, rođen je puna tri mjeseca prerano.Mama malenoga Tome Ivana Prga danas kaže: "Toma će zaista imati što pričati svojim unucima."

"Da mi je netko rekao da će se sve to tako dogoditi, rekla bih mu - ma nema šanse. Meni? Ne!", ističe Elenina mama Ivana Mikelec. 

Elena i Toma u trenutku potresa bili su odvojeni od svojih mama, koje nisu znala gdje su njihova djeca i jesu li živa.

Godinu dana nakon potresa emocije nisu ništa manje. "Tek sada vidiš što se sve stvarno događalo oko tebe jer taj tren tamo ja uopće nisam bila svjesna da je to bilo toliko grozno", poručuje Elenina majka. 

Situacija ispred Petrove nakon potresa Situacija ispred Petrove nakon potresa Foto: Provjereno

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene