Zdravko Marić i Blaž Pavičić
Zdravko Marić i Blaž Pavičić Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Blaž Pavičić

Riječko tužiteljstvo optužilo je dvojicu poduzetnika, tereteći ih da su preko inozemnih računa utajili više od 2,7 milijuna kuna poreza, a po neslužbenim podacima riječ je o ocu i sinu Mirku i Blažu Pavičiću na čijoj je jahti ljetovanje provodio bivši ministar Zdravko Marić.


Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci objavilo je samo dob osumnjičenika, no po pisanju medija optužnicom za utaju više od 2,7 milijuna kuna poreza obuhvaćeni su Mirko i Blaž Pavičić, prijatelji bivšeg ministra financija Zdravka Marića koji je na njihovoj jahti provodio ljetovanje.

Portal Telegram objavio je da je dobio potvrdu da se radi o Pavičićima te da je riječ o poslovnim ljudima koji su se u fokus javnosti vratili nakon što je lani Zdravko Marić, tada još aktivni ministar financija proveo dio ljetovanja na jahti Blaža Pavičića.

Zdravko Marić i Blaž Pavičić Zdravko Marić jahta Foto: DNEVNIK.hr

Zdravko Marić Ministar financija na jahti plovi sivom zonom zakona, a odgovore ćemo znati - kad se vrati s godišnjeg

Zdravko Marić - 1 Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa istražuje ljetovanje ministra Zdravka Marića

Marić je nakon lanjskog ljetovanja potvrdio da je jahta na kojoj je proveo dio godišnjeg odmora u vlasništvu obitelji njegova prijatelja Blaža Pavičića, ali je odbacio sumnje da je došao u sukob interesa, ustvrdivši da je bio na jahti prijatelja čija obitelj za njegova mandata nije imala oprost poreznog duga, olakšice niti kredit HBOR-a.

Mirku Pavičiću (74) na teret se stavlja da je od 2007. do studenog 2009. u Rijeci, kao odgovorna osoba riječkih tvrtki i ovlašteni potpisnik računa više tvrtki sa sjedištima izvan Hrvatske koristio račune inozemnih tvrtaki kako bi prikrio ostvareni dohodak iz poslovanja svojih rezidentnih tvrtki.

Prema optužnici obavio je više transakcija s računa tvrtki u kojima je bio odgovorna osoba te dio novca ponovno transferirao u rezidentna trgovačka društva i tako se okoristio isplatom kamata, oštetivši državni proračun za više od 1,1 milijun kuna.

Zdravko Marić i Blaž Pavičić Poduzetnik kod kojeg je ljetovao ministar Marić: "Mi se znamo četiri, pet godina, s nekakvih druženja"

Prema sumnjama tužiteljstva u ime tvrtke iz Rijeke zaključio je ugovore o pozajmicama s inozemnim pravnim osobama i prikazao da nisu vraćene u ugovorenim rokovima.

Inozemna tvrtka naplatila je od riječke tvrtke dugovanja po osnovi pozajmica s kamatama koje je, potom preko druge osobe podigao s računa u inozemstvu, ali nije prijavio dohodak u inozemstvu.

U drugom slučaju terete ga da dohodak ostvaren u inozemstvu nije prijavio hrvatskim poreznim tijelima pri čemu je neprijavljeni i neobračunati porez na dohodak veći od 1,2 milijuna kuna.

Sumnjiče ga da je od ožujka 2008. do prosinca 2012. izbjegavao i umanjivao plaćanja poreza na dohodak od kapitala od prihoda ostvarenog u inozemstvu. Pritom je kao član uprave inozemnih tvrtki koji ima ovlaštenje za raspolaganje sredstvima po računima koje su ta trgovačka društva imala u Švicarskoj, prenio novac na svoj račun u Italiji, a nakon toga na svoj račun u Švicarskoj.

Tim novcem raspolagao je kao zajmodavac u korist inozemne tvrtke s kojom je sklopio više ugovora o pozajmicama u kojima je predviđena kamata te na temelju kojih mu je tvrtka isplatila više od 400.000 eura.

Drugookrivljenog Blaža Pavičića (40) terete da je od travnja 2009. do lipnja 2013. u Rijeci, kao zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj, izbjegavao plaćanje poreza na prihod pri čemu je državni proračun oštetio za više od 400.000 kuna.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju