Fotografija ministra financija Zdravka Marića koji godišnji odmor provodi na luksuznoj jahti svog prijatelja, podigla je veliku prašinu u javnosti. Zbog financijske situacije u kojoj se nalaze građani, ali i država - oporba takvo ponašanje ocjenjuje krajnje neprimjerenim, a propitkuju i mogući sukob interesa.


Ministar financija Zdravko Marić odmara na skupocjenoj jahti.
A je liosim u smjeru Kornata otplovio i prema sukobu interesa - zanima oporbenu zastupnicu Karolinu Vidović Krišto.

Ministar Marić i ministrica Nikolina Brnjac VIDEO Jedan od najvećih ljubitelja sporta u Vladi ''uletio'' ministrici trik-pitanjem

Zdravko Marić Ministar financija tvrdi da postoji plan ako dođe do kraha sezone: "Stanje je zadovoljavajuće“

''Ovdje se radi o transparentnosti. Kršenje zakona dovelo je Hrvatsku državu da smo mi na dnu, najsiromašniji po platežnoj moći u EU i da imamo najgore pravosuđe, netransparentnost stvara korupciju, a korupcija stvara siromaštvo'', rekla je Vidović Krišto.

Ministar Marić, kaže Krišto od ranije vuče repove. Prvenstveno vezano uz odnos s Ivicom Todorićem. A javnost pamti i svjetsko prvenstvo u Rusiji i druženje s šibenskim poduzetnikom Đolijem, koji je od HBOR-a dobio kredit dok je ministar sjedio u nadzornom odboru.

''Svi moji prijatelji koje sam imao prije i poslije mandata znaju da od mene bilo kakve vrste usluga nisu tražili niti traže'', govorio je Marić 2019. Jeste li se izuzeli? ''U ovom slučaju nisam'', odgovorio je.

U povjerenstvu za sukob interesa kažu da je u ovakvim slučajevima prostor za interpretacije vrlo širok i težak za definiranje. ''Nije zabranjeno da dužnosnici od svojih prijatelja primaju poklone i to bez obzira na vrijednost tih poklona'', pojasnio je Davor Ivanjek iz Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa.

Ministar Marić i ministrica Nikolina Brnjac VIDEO Jedan od najvećih ljubitelja sporta u Vladi ''uletio'' ministrici trik-pitanjem

Zdravko Marić Ministar financija tvrdi da postoji plan ako dođe do kraha sezone: "Stanje je zadovoljavajuće“

No do problema dolazi, poručuju, ako prijateljski, prijeđe ili se ispreplete s poslovnim odnosom. ''Ono što bi svakako bilo dobro da dužnosnik u takvoj situaciji učini je dati javnosti i drugim nadležnim tijelima koji bi bili zainteresirani za situaciju, sve informacije kojima bi se moglo utvrditi je li je on kao čelnik tijela sudjelovao u dodjeli nekih sredstava ili u sklapanju poslovnog odnosa koji je istovremeno njegov prijatelj'', kazao je Ivanjek.

A tko je prijatelj i je li zbog toga u sukobu interesa, ministar Marić poručio nam je, otkrit će kad doplovi s godišnjeg.

 

Više o misterioznoj jahti pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju