Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Hrvatska se poboljšala za pet mjesta na svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, te je sada na 64. mjestu, ali organizacija upozorava na politički pritisak na javnu televiziju, fizičke napade i zastrašivanje novinara preko interneta.


Hrvatska se po slobodi medija nalazi u društvu Armenije (61.), Haitija (62.) i Bosne i Hercegovine (63.) i ispred Grčke (65.).

Vezani članci Hrvoje Zovko Svjetski dan slobode medija: "Država mora pomoći novinarstvu, ne smijemo se naći u situaciji spaljene zemlje" Prosvjed u Rusiji (Foto: Alexander NEMENOV / AFP) Tisuće na ulicama Moskve: "Vlada suzbija slobodu, pa i slobodu na internetu"

Listu, već uobičajeno, predvode Norveška i druge skandinavske države.

RSF navodi kako su hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine često metom zlostavljanja. Velik su problem fizički napadi, prijetnje i zlostavljanje novinara na internetu.

Organizacija upozorava kako i dalje postoji problem Vladina miješanja u rad Hrvatske radiotelevizije, što ograničava medijsku neovisnost.

"Jasno je da je HRT pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i upletati se u unutarnju organizaciju", navodi RSF.

RSF ističe činjenicu da je HRT čak tužio svoje zaposlenike koji su se požalili na te probleme.

Organizacija problematizira i kaznena djela protiv ugleda i časti u medijskom prostoru, posebno ističući klevetanje i sramoćenje. Ističe se i kako je vrijeđanje "Republike, grba, državne himne i zastave" kažnjivo s do tri godine zatvora.

Kada su u pitanju Hrvatskoj susjedne zemlje, Slovenija je po slobodi medija 34., Mađarska 87., a Srbija 90., što je za obje zemlje pad za čak 14 mjesta. Crna Gora je 104. (Hina)

Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju Brana - 3 Brana - 2 Brana - 1 +15 Raj u raju - 16

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju