Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Registar branitelja TOP tema prošlog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva su popisa protekli tjedan bila tema većine razgovora – stanovništva i registar branitelja.

Koliko nas ima, tko je, gdje i koliko ratovao – malo koga nije zanimalo. A u posljednji blagdanski tjedan Hrvatska je ušla na najljepši mogući način – pomažući onima, kojima je pomoć potrebna. Više od milijun kuna donirali su građani Zakladi Ana Rukavina.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov ''Policija nema milosti, starog znanca s ceste su poslali na tri mjeseca u zatvor'' Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Nova porezna runda koju je zaigrao ministar financija neke je usrećila više, neke manje

Milijun kuna odlazi za Zakladu Ana Rukavina – i registar donora koštane srži. Pozivom na broj, mnogi su htjeli pomoći oboljelima od hematoloških bolesti. Spasiti nečiji život. 'Zajedno slavimo život, nešto najvrjednije što čovjek ima', rekla je Marija Rukavina, Anina majka i upraviteljica Zaklade 'Ana Rukavina'. Svi oni bili su dio velike i humane priče. Anina želja je ispunjena, ali misija još nije gotova. Bravo, Hrvatska!

>> Prikupljeno MILIJUN kuna: 'Riječi su tu stvarno suvišne!'

Kukuriku koalicija ispunjava predizborno obećanje. Registar branitelja s brojkom od pola milijuna imena, javna je stvar. Pokojnog predsjednika Tuđmana na popisu nema. Tko su ljudi, koji su branili Hrvatsku i koliko bili na bojišnici, sada je lako provjerljivo. HDZ – ov Željko Dilber uvjeren je da će u kratkom vremenu požaliti što je donio takvu odluku. 'Lažnjacima' će se baviti policija i pravosuđe. Već su zatrpani tisućama prijava.

'Njima bih poručio je da se požale Iliji Rkmanu. Očito je da su kupili falš proizvod', poručio je svima s lažnim statusom ministar branitelja, Predrag Matić. 'Postoji razlika između ljudi, koji su bili s puškom u ruci i glavom u torbi od onih, koji su doprinijeli obrani na neki drugi način', jasan je protekli tjedan bio predsjednik Republike, Ivo Josipović. 'Kritički gledati na to? Ne vidim razloga. Postoje institucije koje rade svoj posao, to nije naša briga', poručio je pak, umirovljeni general, Ante Gotovina.

>> Gotovina o Registru: Kritički gledati na to? Ne vidim razloga

4,2 milijuna! Manje nas je, starimo. Više je žena, nego muškaraca. Manje radno sposobnih. Opada broj katolika. Više je nevjernika. 'Strašili su se prije reći, sad se ne straše. S obzirom da je crkva takva, i ne čudi me', samo su neka od razmišljanja. Među nama ima i onih, koji se osjećaju kao Klingonci i Marsovci. E, to je slika Hrvatske! No, ni gotovo dvije godine računanja od popisa stanovništva – nacija još ne zna sve. Osim da moramo poraditi na populacijskoj politici! Zakazali smo i s djecom. 'Provode se pojedine mjere. Političari jednostavno kao da ne shvaćaju taj problem', kaže demograf Anđelko Akrap.

>> Sve je manje radno sposobnih - milijun ljudi ima između 50 i 60 godina

Crkva se ponovno sukobila s vlašću. Počelo je kao kritika zdravstvenom odgoju u školama, završilo oštrom porukom: zanemarivanje istine, dovest će do razaranja Hrvatske! 'Ono što sam napisao iza toga stojim i to potpisujem!', jasan je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. 'Mislim da je to prevelik izlet u politiku. Crkva bi se ipak trebala baviti malo suzdržanije politikom nego što se bavi', ističe bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Bozanićeva božićna kritika stiže nakon niza loših gospodarskih vijesti – kreditni rejting poslan je na smetlište. Pada BDP. Gužva i na burzi rada. 'Kad bismo shvatili kako od Hrvatske napraviti bogatu zemlju, gdje bi nam bio kraj?', pitao se proteklih dana premijer Zoran Milanović. 'Nažalost, bijeda i siromaštvo ne kucaju na naša vrata, one su tu, u mnogim našim domovima. Takvo stanje treba završiti', predsjednikova je poruka s tradicionalnog božićnog prijema.

Svemu odmažu i nove prepirke oko poreza na nekretnine. Partneri sve rjeđe govore istim jezikom. 'Ja sam rekao da sigurno u dogledno vrijeme neće biti novih poreza', obećao je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Gotovo istodobno, na drugom mjestu, SDP-ov ministar financija Slavko Linić objasnio je da se od poreza ne odustaje. 'Mi razloga za odustajanje od tog poreza nemamo jer poruke su da to nije novi porez, to je porez koji zamjenjuje komunalnu naknadu i porez na vikendice', kazao je Linić.

>> Linić: Prije tri dana odbili su mi izdati račun u kafiću

Ne ide ministru financija ni s ugostiteljima. Kreće u kontrolu i uvodi reda s fiskalnim blagajnama – nema više računa pisanih rukom. Sivo poslovanje osjetio je i na vlastitoj koži. 'Jedna osoba mi je odbila izdati račun, na moj izričiti zahtjev', otkrio je Linić.

Uz nacionalne, SDP je i u lokalnim temama. Nakon tjedana nagađanja – umjesto Davora Bernardića u utrku protiv Milana Bandića gurnuli su aktualnog ministra zdravlja, Rajka Ostojića. Pomiriti se s porazom nije lako.

'Nisam čovjek koji odustaje, ja sam jednostavno borac', poručio je nakon stranačke odluke odluke Bernardić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je kako ne želi bivšoj stranci raditi dodatan cirkus. 'Dosta je cirkusa, neka ga riješe unutar dvorišta', kazao je Bandić. U potrazi za 'Judom' u sustavu ministar policije je otkrio – glavni državni odvjetnik nije bio prisluškivan. No, neizravno je bio – meta. Veza s Bajićem tražila se praćenjem jednog i izlistavanjem poziva još 5 novinara.

>> 'Kad pomislim da je netko pratio moje tajne pozive, e to me malo sablažnjava'

'Ovlaštenje za primjenu ovih mjera je dao tadašnji ravnatelj Oliver Grbić, a samu provedbu je radio zamjenik Milijan Brkić', izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. 'Oni proizvode afere, oni proizvode afere, oni pokušavaju diskreditirati nas!', uzvratio je svom nasljedniku predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Sve se zataškavalo, uništavanjem dokumenata. Jesu li neki dostavljani Ivi Sanaderu – službeno nitko ne želi potvrditi. Afera 'Šipan' naštetila je dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću. Osuđen je na godinu dana uvjetno zbog političke trgovine s partnerom u koaliciji, Perom Vićanom. Pozajmica od milijun kuna gradskog novca bila je nezakonita. Kazna je sustigla obojicu. Vlahušić ne pomišlja na ostavku. 'Ne, svoj dio posla ću odraditi do kraja, a što ću napraviti na izborima to ću odlučiti sam', kazao je Vlahušić.

Tjedan je obilovao i drugim pravosudnim pikanterijama. Vrtoglavica bivšeg premijera nakratko je odgodila suđenje. No, krunski USKOK–ov svjedok ipak je progovorio o mutnim poslovima, navodnim, prijetnjama Jadranke Kosor, ali i optužio Sanaderovu odvjetnicu da je pokušala utjecati na njegovo svjedočenje.

'Dobro znate da je netko iz ovoga tima meni savjetovao s vaše strane da suzim iskaz', posvjedočio je Damir Mihanović. 'Doista više ne znam što bih rekla, ovo je zbilja škandal! Gospodine Mihanoviću, vi tako bezočno lažete!', odgovorila mu je Sanaderova odvjetnica, Jadranka Sloković.

>> Mihanović: Sloković me tražila da suzim iskaz; Sloković: Lažete!

Slovenci su ponovno na ulicama. Nikad složniji - traže ostavku Vlade! Amerika se oprostila od žrtava brutalnog pokolja u Newtownu. Motivi za krvavi masakr u kojem je ubijeno 20 mališana i 7 odraslih, nepoznati su. A ni pouka, očito, nije izvučena. Nedugo nakon tragedije, oružje se ponovno našlo u školi.

>> Što su djeca ispričala nakon bijega od pomahnitalog ubojice

Najavljivani smak svijeta nije se dogodio. Potomci Maya obilježili su kraj jedne, i prema njihovom kalendaru – početak nove ere. Oni i nisu očekivali kataklizmu, kao mnogi diljem svijeta.

'Ja vjerujem da je to Božji dodir i da se dogodilo čudo', tako prizor koji se dogodio na duhovnoj obnovi opisuje fra Zvjezdan Linić. Dvije nepokretne djevojke prohodale su iz invalidskih kolica. Ali od svega ne žele raditi senzaciju – progovorit će kad za to dođe vrijeme.

>> Čudo: Gotovo nepokretne djevojke ustale iz kolica!

Blagdanska šoping groznica primakla se kraju. Mnogi su odavno zamotali po darove. No, ne zaboravite ljubav prema bližnjima ne iskazuje se cijenom poklona. Pred nama je vrijeme zajedništva i lijepih želja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene