Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne protivi se objavi

Gotovina o Registru: Kritički gledati na to? Ne vidim razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Gotovina smatra da nema razloga kritički gledati na objavu Registra hrvatskih branitelja. Bivši predsjednik Mesić kaže da je Registar trebalo objaviti zbog pravih branitelja.

Na božićnom domjenku koji je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti danas upriličio predsjednik Republike Ivo Josipović bio je i njegov prethodnik Stipe Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DORH odlučuje Hoće li biti istraga 'lažnjaka' iz Registra branitelja? Slika nije dostupna Ekskluzivno za Novu TV Mesić: Euforija oko presude generalima je pretjerana

Komentirajući jučerašnju objavu Registra hrvatskih branitelja, ali i velik broj prijava navodnih 'lažnjaka' na popisu, Mesić je rekao da o samim prijavama ne zna ništa, ali smatra da je Registar trebalo objaviti zbog onih koji su pravi branitelji. 'Upravo njima to odgovara jer mi nemamo što od bilo koga skrivati', rekao je bivši predsjednik.

>> VIDEO Manolić: Nisam se sam predlagao u taj Registar

'Vjerojatno će biti prijava jer ima onih koji sigurno nisu pravi branitelji pa su na ovaj ili onaj način postali branitelji. Znate, postojao je jedan sistem - da bi postao netko branitelj, on je morao biti na popisu jedne postrojbe. E sad, gdje piše da je svatko onaj koji je bio u mogućnosti dopisati nekoga bio toliko savjestan pa je pisao samo one koji su bili branitelji? Postoji uvijek mogućnost ili greške ili namjerne greške', rekao je Mesić.

Gotovina: Nema razloga kritički gledati na objavu Registra

Na domjenku je bio i general Ante Gotovina koji ne vidi razloga da se na objavu Registra gleda kritički. 'Biti branitelj, to je čast svugdje u svijetu pa i kod nas. Ljudi trebaju biti ponosni na to što su branili svoju domovinu, pobijedili, oslobodili je. Danas imamo slobodnu, samostalnu, demokratsku hrvatsku državu. Sve se razvija, sve ide nabolje. Prema tome, kritički gledati na to? Ne vidim razloga', rekao je general.

Na pitanje o velikom broju prijava lažnih branitelja odgovorio je kako postoje institucije koje rade svoj posao te da 'to nije naša briga'. Dodao je da u Registar još nije zavirio, a činjenicu da u njemu nema prvog predsjednika Franje Tuđmana smatra greškom koja će biti ispravljena.

Pisano odobrenje za objavu svog ratnog puta nema namjeru dati iz jednostavnog razloga. 'Ja ne znam tko ne zna moj ratni put, on je javna stvar. Svi znaju moj ratni put, oni ne trebaju moj potpis', zaključio je Gotovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene