Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaje od fiskalizacije

Linić: Prije tri dana odbili su mi izdati račun u kafiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić tvrdi da nema namjeru odustati od fiskalizacije te da je rok za prilagodbu bio dovoljan. Smatra da su prijave dnevnih utržaka od 85-150 kuna nerealni, a tvrdi i da su baš njemu nedavno u kafiću odbili izdati račun.

S početkom sljedeće godine trebala bi početi primjena Zakona o fiskalizaciji, kojim Vlada želi suzbiti sivu ekonomiju. Odmah u siječnju račune bi preko fiskalnih blagajni trebali izdavati ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici. Od 1. travnja primjena kreće za trgovce i slobodna zanimanja, dok su posljednji na redu, od 1. srpnja, mali poduzetnici i obrtnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravilnosti u poslovanju FOTO Poreznici zapečatili štandove na šibenskoj tržnici Slika nije dostupna Kazne za nepravilnosti Evo kakvi PROBLEMI tek čekaju ugostitelje

>> Jesu li Linićeve fiskalne blagajne promašaj?

Svi oni trebaju uložiti određeni novac u novi softver i stalnu internetsku vezu kako bi njihovo poslovanje s gotovinom bilo pod stalnom paskom Porezne uprave. No, posljednjih tjedana i mjeseci s nekoliko je adresa stizao niz prigovora na datum početka primjene novog zakona te na troškove prilagodbe. Najglasniji su bili ugostitelji i odvjetnici, ugostitelji ponajprije zbog cijena, a odvjetnici jer tvrde da se nešto slično na njihov ceh ne primjenjuje nigdje u Europi.

Na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj primjeni novog zakona, ministar financija Slavko Linić rekao je da je šest mjeseci bilo sasvim dovoljno vremena za prilagodbu. 'Od fiskalizacije nećemo odustati, dohoci od 85-150 kuna dnevno nisu realni', rekao je i dodao: 'Meni su prije tri dana odbili izdati račun u kafiću.'

U društvu šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec predstavio je i rezultate istraživanja na tisuću ispitanika prema kojima 38 posto ispitanika misli da će fiskalizacija pomoći suzbijanju sive ekonomije, a njih 49 posto smatra da je siva ekonomija i utaja poreza vrlo raširen problem u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo i da 34 posto ispitanika vjeruje kako je siva ekonomija najraširenija u odvjetničkim uredima, 23 posto ih isto misli za ugostiteljstvo, a 18 posto za privatne zdravstvene ordinacije.

Također, 78 posto građana podržava suzbijanje utaje poreza bez obzira na posljedice, a njih 74 posto smatra kako nije pravedno da oni plaćaju svoje obveze, a drugi ne. Više od polovice ispitanih (51 posto) misli da neizdavanjem računa oni koji ih izdaju kradu od građana novac namijenjen proračunu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene