Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijest o vjerojatnom otkriću takozvane 'Božje čestice' u CERN-u u Švicarskoj prošli je tjedan obišla svijet. Evo što o sudjelovanju u procesu 'lova' na Higgsov bozon kaže znanstvenik Ivica Puljak.


Nastanak svemira i svega što nas okružuje trebalo objasniti otkriće Higgsovog bozona ili takozvane 'Božje čestice' koju znanstvenici traže sudaranjem protona. 'Higgsov bozon je jedan od zadnjih karika koja nedostaje da opišemo odakle masa elementarnim česticama', kaže profesor Puljak.

Vezani članci Ivica Puljak Puljak povlači prve poteze u Gradu: Odsad nema zapošljavanja u gradskim tvrtkama, osim u hitnim situacijama Bojan Ivošević i Ivica Puljak Nije konstituirano splitsko Gradsko vijeće, gradonačelnik Puljak nastavlja razgovore: "Treba još malo vremena"

Sudar protona događa se u tunelu dugom 27 kilometara smještenom ispod zemlje, uz pomoć posebnih akceleratora. Profesor Puljak jedan je od naših znanstvenika koji radi u CERN-u.

>> POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu'

'Tamo je jako veliki broj ljudi iz cijelog svijeta, svih rasa, svih jezika, svih nacija i tako dalje koji rade na istom cilju, to su znanstveni ciljevi koji nas povezuju i jako su motivirani', kaže Puljak.

Higsov bozon traži se već 40 godina, a njegov vjerojatni pronalazak je najveće znanstveno otkriće današnjice. 'Ono što je zgodno je da mi odavde iz Hrvatske, iz Splita, iz Zagreba, možemo raditi znanost na svjetskoj razini i praktički ravnopravno sa svim drugim grupama u svijetu, naravno povezani s tim grupama, mi svaki dan s njima komuniciramo, radimo zajedno i tako dalje odlazimo često na CERN gdje se radi taj eksperiment, ali se isto tako to može radit i odavde', zadovoljan je profesor Puljak.

Rad u CERN-u hrvatski znanstvenici nastavljaju, jer posao razotkrivanja kako je nastao svijet koji nas okružuje još nije gotov.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.