Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uloženo 50 milijuna kuna

Nova škola već se raspala: "Ne smiješ izaći da te ne bi ubilo, nitko ništa neće napraviti dok se ne dogodi neko zlo"

Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 1
Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 1 Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 2 Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 3 Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 4 Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fasada Zdravstvene škole u Splitu - 5 Galerija 1/5 >>
Prava je sreća da nitko nije stradao kad su orkanski udari bure u četvrtak odlomili velike fasadne ploče na splitskoj srednjoj školi. Raspadnuta fasada ove zgrade prijeti već godinama, ali nadležni nikako da krenu s očito nužnom sanacijom.

Orkanski udari bure ogolili su ionako raspadnutu fasadu splitske Zdravstvene škole. Još uvijek se uklanjaju viseći komadi koji prijete uplašenim prolaznicima.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

"Ne smiješ izaći, da ne bi te ubilo ili palo po tebi", kaže Fanika. Nitko ništa neće napraviti dok se ne dogodi neko zlo", smatra Tonči.

"Mislim da je sramota šta je fasada ovako napravljena i treba to pod hitno popraviti", kaže Karla Lea.

U suvremeno opremljenu školu, koja je otvorena prije tek nešto više od šest godina, uloženo je čak 50 milijuna kuna. No problemi su počeli čim su učenici ušli u školu.

Na loše izvedene radove upozoravali smo već 2013. godine. Fasada se raspadala u više navrata. Posebno opasno bilo je u proljeće.

"Urušilo se na takvom mjestu da je apsolutno sve od fasade palo na glavni ulaz. Onda je sudski vještak zapravo obišao cijelu zgradu i naredio da se obnovi cijela fasada", kaže Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole Split

Željezna ograda tu je zbog sigurnosti 740 srednjoškolaca.

"Kažu svi da smo kao u logoru i ta ograda stoji punih godinu dana i svaki mjesec je plaćamo četiri tisuće kuna", kaže Kurtović.

Projekt sanacije Ministarstvu je dostavljen prije šest mjeseci. No bez pomaka.

"Jedino što smo mogli u ovom slučaju je ukazivati na problem i inzistirati da se on rješi", poručuje Tomislav Đonlić, pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Izvođač radova po ugovoru za fasadu jamči deset godina. "Za očekivati je da će to završiti u jednom sudskom sporu gdje će Ministarstvo ići sa zahtjevom za naknadu štete", smatra Đonlić.

No nadležni kao da nisu vidjeli ove prizore.

"Preliminarno je utvrđeno da su radovi izvedeni sukladno projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje. Ministarstvo će ako ocijeni oportunim zatražiti i dodatno vještačenje ovlaštenih vještaka, a ovisno o istom se poduzimati koraci u budućnosti", poručeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja

Javna nabava kojom bi se trebao riješiti ovaj problem pokrenuta je, zamislite iznenađenja, upravo danas.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene