Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjedite tumor ranim otkrivanjem

Rak dojke je izlječiv tek u ranoj fazi, kasnije sve teže, lijekovi do sada bili iznimno skupi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj na godinu od raka dojke umire i do tisuću žena. I sve više pogađa mlađe žene. Stoga liječnici pozivaju na redovite preglede. Jer kad se dogodi, rak je izlječiv tek u ranoj fazi. Kasnije sve teže. A lijekovi su do sada bili iznimno skupi.

Vesna Ramljak je početkom ove godine otkrila kako ima rak dojke. 'Ja sam znala da je to mali tumor, ja sam znala da nema šanse da je agresivan. Tako sam ja to sebi predočila. Odlučila sam jednostavno da taj rak ne postoji, da ću ja to riješiti. I ja sam to riješila, kao da ga nikad nije ni bilo', rekla je Ramljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O raku dojke "Jedna dobra reorganizacija i možemo napraviti puno toga" Slika nije dostupna Udruga Europa Donna Prikupljeno 1,3 mil. kuna za aparat za intraoperativno zračenje

U Udruzi Europa Donna svakodnevno se susreće sa ženama koje ponekad vrlo teško prime vijest da imaju rak i da će morati na kemoterapiju. 'Prva misao je - izgubit ću kosu, izgubit ću onu svoju ženstvenost, neću više biti interesantna svome mužu, partneru, moram se sakrivati od djece. Ali, to nije normalno i to nije u redu. I mi zaista radimo na tome da žene ojačamo, da ih osvijestimo, da se kroz to može stoički proći', kaže Ramljak.

Golema prekretnica u liječenju raka

U Hrvatskoj oboli oko 2.500 žena na godinu. Zbog toga je bitno ići na ultrazvuk dojki i mamografiju. 'Ono što sigurno možemo, jest ako ga rano otkrijemo, višestruko si povećavamo šansu da od toga preživimo', kaže Ilona Sušac, onkolog.

Nadu za ozdravljenjem daje i pametni lijek za metastaski karcinom dojke, koji je odnedavno stavljen na Osnovnu listu lijekova. Uz takvu terapiju, izgledi za produženje života su i do 5 godina. No, mladoj pacijentici dr. Sušac lijek je odmah pomogao.

'Nevjerojatno! Nakon samo jednog ciklusa kemoterapije, odnosno, te kompleksne terapije, tumor se u najvećoj mjeri povukao, a nakon dva ciklusa ga uopće nije niti bilo', kazala je dr. Sušac. Lijek je u potpunosti besplatan, a može se dobiti u bolnici, po preporuci liječnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene