S obzirom na to da je nedjelja neradni dan, trgovine su zatvorene, nije čudila gužva u trgovačkim centrima i na tržnicama. Mnogi neće raditi ni za uskrsni ponedjeljak, što proteklih godina - nije bio slučaj. Sindikalisti kažu - vlasnici centara morali su se prilagoditi radnicima, jer radnika je sve manje i manje.

Galerija


Gužve na tržnicama diljem zemlje. Kupovale su se posljednje namirnice za blagdanski stol. Trošilo se u trgovačkim lancima i u subotu. U nedjelju - neće.

Vezani članci Zagrebačka Arena spremna za Kongres EPP-a (Foto: Dnevnik.hr) Dolaze europski pučani, bit će gužve u centru i oko zračne luke, policija moli građane: "Surađujte s nama i budite strpljivi" Gužve kod rotora (Foto: Screenshot/Google Traffic) Ne teče sve glatko: Nova regulacija prometa na remetinečkom rotoru zbunjuje vozače, stvarale se i veće kolone

Gužve na tržnicama i trgovačkim lancima rezultat su i rijetko viđenog fenomena u Hrvatskoj - na Uskrs naime niti jedan veliki trgovački lanac u Hrvatskoj neće raditi. Ni na Uskrsni ponedjeljak većina njih neće raditi, dio će raditi skraćeno do 16 sati, a tek manjina u punom radnom vremenu.

Sindikati poručuju kako se na Uskrs nikada nije radilo, a da neke trgovine na Uskrsni ponedjeljak ne rade tek posljednje dvije godine. Pripisuju to nedostatku radne snage te upozoravaju kako Zakon jasno propisuje da je Uskrsni ponedjeljak neradan dan, ali ne propisuje sankcije što neki iskorištavaju. Trgovine koje neće raditi - pohvaljuju.

''To je dobar pomak i zadovoljni smo u sindikatu zbog toga i smatramo da bi svi poslodavci trebali tako postupati, omogućiti radnicima da budu slobodni sa svojim obiteljima. Radnika je u trgovini sve manje, radnici koji rade, rade jako puno, a posao u trgovini je stresan i malo plaćen'', kazala je Zlatica Štulić iz sindikata trgovine.

Prosječna plaća trgovca u 2018. prema podacima Zavoda za statistiku iznosi 5000 kuna - 18 posto manje od prosjeka. Dok rijetki lanci nude i veća primanja - mnogi rade i za manje. U sektoru trgovine u ožujku je bilo zaposleno više od 185.000 radnika. Među njima, novom mirovinskom reformom na pola radnog vremena i 1506 umirovljenika.

Trgovina pak nam je uz turizam glavni pokretač BDP-a. Za sezonu radnika - već nedostaje. Na Zavodu za zapošljavanje prodavači se traže u 938 oglasa. Sindikati poručuju - radnike će poslodavci privući samo - većim plaćama.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr