Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV istražuje

Kako izgleda prosječan uskrsni stol: Domaća kvaliteta "utopila se" u uvoznoj

Meso (Foto/Arhiva: Damir Spehar/PIXSELL)
Meso (Foto/Arhiva: Damir Spehar/PIXSELL)
Aktualno Galerija Graf za uvoz jaja (Foto: Dnevnik.hr) Graf za uvoz jaja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Meso (Foto/Arhiva: Damir Spehar/PIXSELL) Meso (Foto/Arhiva: Damir Spehar/PIXSELL) Graf uvoz mesa (Foto: Dnevnik.hr) Graf uvoz mesa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Graf za uvoz hrane (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Trgovci žele privući kupce - niskim cijenama. I domaćom kvalitetom. Prošetali smo tržnicama, prelistali statističke podatke i zaključili - malo toga na uskrsnom stolu je domaće.

Čak 1500 tona šunki i sličnih proizvoda pojede se u Hrvatskoj za uskrsni doručak, no ako ne kupujete meso od provjerenog domaćeg mesara velika je mogućnost da ćete naići na uvozni proizvod jer 50 posto svinjetine domaća mesna industrija uvozi.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ekonomska kava" Hrvati sve više kupuju u stranim trgovačkim lancima: Pogledajte koji su najpopularniji Zagrebačka tržnica, ilustracija - 2 VISOKE CIJENE Strani umirovljenici putuju, a kod nas tuguju: "Morat ćemo polako zaboraviti tržnice"

Za uskrsni je ručak pak mnogima omiljena janjetina pa se potrošnja u ovo vrijeme poveća za 150 tona. No i tu možete naći uvoz, za razliku od domaće ličke janjetine na drugom smo mjestu našli janjetinu iz Makedonije.

Uvozna svinjetina stiže iz Njemačke, Nizozemske, Italije. Janjetina se, uz Makedoniju uvozi i iz Rumunjske te Bugarske. Uvozi se i teletina i to uglavnom iz Nizozemske.

Ni bakini uskrsni kolači više nisu sto posto domaći jer recimo ni domaćih proizvođača oraha nema dovoljno pa se uvoze i to najčešće iz Rumunjske ili Bugarske.

U uskrsno vrijeme potroši se u prosjeku čak 80 milijuna jaja, no ni domaćih jaja nema dovoljno. Uveze se oko 90 milijuna na godinu. Ako niste pozorno čitali deklaraciju mogli biste farbati poljska jaja.

Ako povrće ne kupujete baš od provjerene kumice na posvetu ćete vjerojatno nositi uvoznu rotkvicu i mladi luk. Domaći poljoprivrednici ne mogu dovoljno proizvesti pa rotkvica stiže iz Italije, a mladi luk iz Makedonije.

Uskrs iznova otkriva kako se u Hrvatskoj ne može proizvesti koliko se može pojesti. Prošle godine uvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za više od 22 milijarde kuna.

Gotovo dvije milijarde kuna potrošili su građani prošlog Uskrsa no kao što vidimo dobar dio tog novca ode na uvozne proizvode.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene