Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krivi su kamioni bez zimske opreme'

HAC o zastoju na A3: Tko nije htio platiti cestarinu pustili smo ga, ostali su plaćali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četiri autobusa puna djece, koji su jučer nekoliko sati bili zarobljeni na autocesti A3, bili su požeški i novogradiški plesači te njihovi roditelji koji su u Zagreb krenuli na natjecanje.

U Zagreb su iz Požege i Nove gradiške u četiri autobusa krenuli na natjecanje, a u autobusima je bilo više od stotinu djece, potvrdila je za Dnevnik.hr Marina Mihelčić voditeljica plesnog studija. Dodala je da su se o stanju na cestama dobro informirali i da je sve bilo u redu na lokalnim putevima, ali kad su došli na autocestu, kod Križa ih je dočekala kolona.

Pročitajte i ovo Ilustracija maleni heroj Brat i sestra se igrali na snijegu, no onda se zamalo dogodila tragedija: "Imala je potpuno modre usne, bila je bez svijesti" Snijeg zatrpao Srbiju zatrpani snijegom VIDEO Kolaps u Srbiji! Snijeg okovao zemlju, ljude spašavali iz nanosa: Proglašeno i izvanredno stanje

'Nakon sat vremena zvali smo HAK gdje su nam rekli da ništa ne znaju o zastoju. Nakon nekoliko sati policija je prolazila drugim trakom, pa smo ih zaustavili i pitali stiže li nam pomoć. Na to su nam odgovorili da ćemo u koloni sigurno čekati do popodnevnih sati. Zahvaljujući pomoći drugih vozača koji su nam svojim lopatama pomogli da se izvučemo iz snijega, uspjeli smo se tek iza 18 sati probiti do drugog traka autoceste kako bismo se mogli vratiti. U Požegu smo se vratili tek oko 21 sat', ispričala je Mihelčić te je demantirala informacije da su službe pomagale ljudima u blokiranoj koloni. 'Apsolutno nikoga nije bilo. Dok smo mi bili tamo, nijedna služba nije bila, nitko nije pomogao', rekla je Mihelčić.

>> HAK upozorava: Ne krećite na put bez potrebe

U HAC-u pak kažu da su hitne slučajeve brzo rješavali. 'Ništa nas nije omelo da hitne slučajeve riješimo. Kao što je bio slučaj sa djecom, sa trudnicom i jedan slučaj infarkta. To je bilo riješeno brzo, ne samo zahvaljujući našim službama već i drugih', rekao je Milan Stanković, direktor sektora za održavanje Hrvatskih autocesta.

Kada su stigli do naplatnih kućica, mnogi su vozači bili nemalo iznenađeni naplaćivanjem cestarine iako su na autocesti zarobljeni u snijegu proveli gotovo cijeli dan. U HAC-u to objašnjavaju kompliciranom situacijom donošenja odluka o nenaplati cestarine. 'Odluku o ukidanju naplate cestarine je složena procedura, ali mi smo dali preporuku na naplatnoj postaji, da se pusti one koji osjećaju da ne trebaju platiti', rekao je Stanković. Ipak, onima koji se nisu žalili, cestarina je naplaćena.

Promet se uz manje zastoje uzrokovane ekstremnim zimskim uvjetima i nesavjesnim vozačima bez zimske opreme nesmetano odvijao do 08.12.2012., u 9.59 sati kada se na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac na dionici Ivanja Reka-Križ dogodila prometna nesreća, tj. sudar dva teretna vozila bez zimske opreme. Teretna vozila prepriječila su se preko kolnika, nakon čega se tridesetak teretnih vozila također bez zimske opreme i uslijed neprilagođene brzine prepriječilo na kolniku, te je u potpunosti onemogućen promet na predmetnoj dionici. Obzirom da se radilo o velikom broju teretnih vozila, vrijeme potrebno za njihovo uklanjanje nije se moglo predvidjeti. Zbog blokade prometa uzrokovane prometnom nesrećom, ralice Hrvatskih autocesta nisu mogle pristupiti određenim dijelovima autoceste A3, što je dodatno otežalo pristup mjestu nesreće. Vozila su uklonjena oko 19 sati, a promet ovom dionicom uspostavljen je oko 21 sat, priopćio je HAC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene