Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica se osvrnula na izjavu da je Oluja najtužniji dan u srbijanskoj povijesti.


Hrvatska na obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluje slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, rekla je u petak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Regije Irački Kurdistan Mustafom Falahom Bekirom.

Vezani članci Dan sjećanja na Srbe stradale u Oluji - 1 Dodik na komemoraciji žrtvama Oluje: "Ta akcija je kockica u mozaiku zla koji je imao za cilj nestanak Srba" Aleksandar Vučić Vučić na komemoraciji za Srbe stradale u Oluji: "Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda. Pomirenje - da, ali poniženje - ne"

"Hrvatska slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, jer ne vidim koja bi politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojem se neka zemlja oslobodila strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena na pola", rekla je Pusić u odgovoru na pitanje novinara da prokomentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je za Srbiju obljetnica Oluje najtužniji dan u povijesti te da će zbog stradanja Srba paliti svijeće na graničnom prijelazu Rača s BiH.

Vučić: Oluja je najtužniji dan u našoj povijesti; Kotromanović: Komentari osobe koja je pozivala na ubojstva nisu vjerodostojni

"Ne razumijem njegovu izjavu jer smatram prirodnim da svaka zemlja, pa i Hrvatska, slavi obljetnicu teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih postrojbi. To je ono što mi slavimo. Ne slavimo tragedije koje su proživjeli pojedinci, kojih, nažalost ima u svim ratovima i zato je jako važno ne započinjati ratove, jer kad se rat započne, strada puno ljudi", istaknula je.

Ministrica je naglasila kako je tijekom rata stradalo mnogo ljudi u Hrvatskoj, hrvatskih građana i Hrvata. "Brojni hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske sad se, na sreću, vraćaju svojevoljno jer procjenjuju da im je tu bolji život i dobrodošli su, jer je to njihova zemlja", kazala je.

Također je izrazila stajalište da je dosta zloporabe ratova iz 90-ih za pokušaje političke promidžbe danas, ustvrdivši da bi "svi trebali biti u stanju okrenuti se onome što nas čeka sutra".

"Ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose u regiji i normalizaciju odnosa između zemalja i mislim da na neki način unazađuje odnose koje smo već uspjeli razviti", naglasila je ministrica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook