Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pozivao je na ubojstva'

Kotromanović se žestoko obrušio na Vučića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ante Kotromanović reagirao je na komentare iz Srbije kojima se pokušava ocrniti proslava vojno redarstvene akcije Oluja.

Reakciju ministra Ante Kotromanovića na današnje izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Slika nije dostupna Opet o proslavi Oluje?! 'Uvrijedit će nas svatko tko ode na tu proslavu'

'Do sada nisam reagirao, ali danas stvarno moram odgovoriti. Radikalna retorika nije dobar način komunikacije. Međutim, postoje trenuci kad jednostavno treba ukazati na činjenice. Cijelo ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa. Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga.

Komentari osobe koja je '90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice.

Dačić: 'Obljetnica Oluje za Srbiju je dan žalosti'

I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid.

Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed', priopćili su iz ministarstva obrane. 

Vučić: "Oluja" najtužniji dan u srbijanskoj povijesti

Hrvatska planira ove godine veliku proslavu godišnjice akcije "Oluja", a za Srbiju i Republiku Srpsku taj dan je dan žalosti i najtužniji dan u srbijanskoj povijesti, izjavio je u petak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"Oni (Hrvati) planiraju veliku proslavu, a za nas je to od ove godine pa zauvijek dan žalosti, koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sjednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srbijanskoj povijesti", rekao je Vučić .

Srbijanski premijer je podsjetio da su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici prošlog petka u Beogradu odlučile da se ubuduće 5. kolovoza obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

Srbijanski premijer i predsjednik RS-a najavili kako će RS i Srbija zajednički obilježiti godišnjicu akcije "Oluja" paljenjem svijeća na graničnom prijelazu Raća.

Komentirajući činjenicu da pojedini strani predstavnici izjavljuju da neće doći na mimohod koja se u povodugodišnjice Oluje planira u Zagrebu, Vučić je kazao da bi takav poziv u Srbiji doživjeli kao uvredu jer smatraju "da tog dana nema što da se slavi" dodajući da je to "najtužniji dan za Srbe". (Hina/I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene