Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilježi se baš sve

Prošle su već četiri godine, a kad se sjetimo kakvih je problema bilo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svoju četvrtu godinu postojanja, u ponoć je ušla i fiskalizacija. Cilj joj je podići svijest građana o uzimanju računa, ali i spriječiti utaju poreza u poslovanju gotovinom pa se tako bilježi svaki izdani račun.

U Agenciji za podršku informacijskim sustavima, u samom srcu fiskalizacije, odnosno na mjestu koji zaprima i bilježi baš svaki račun koji se izdaje u Republici Hrvatskoj saznajemo da je prvi račun ove godine izdan točno u ponoć, dakle u 00:00, u Zagrebu.

Pročitajte i ovo APIS APIS IT Grad Zagreb riješio veliki dug: Državi prodali tvrtku koju je teško optužio bivši šef HDZ-a Slika nije dostupna Naplata duga Građane iznenadile opomene pred ovrhu: "Nikad prije nisam dobio zaseban račun…"

Radi se o računu od 54 kune pa možemo pretpostaviti da se vjerojatno radi o nekakvom klubu ili kafiću. Poslije je broj računa naravno rastao, vjerojatno kako je raslo i slavlje za Novu godinu.

No, ovaj dan, dakle, dan Nove godine, barem je to tako bilo prošle godine, nije dan u kojem trošimo puno, jer upravo je 1. siječnja, prošle godine bio dan s najmanje izdanih fiskalnih računa.

Veći broj računa u 2015. u odnosu na 2014. izdan je u tjednu Božića. I to za otprilike milijun računa više, a u tom je razdoblju nešto rasla i potrošnja.

I za kraj, iz fiskalizacije smo nešto naučili o nama samima - naime, osim što znamo da jako volimo kupovati, najviše to radimo 14. kolovoza. Na dan prije blagdana Velike Gospe, tada je izdano tek nešto manje od 10 milijuna računa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene