Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija hrvatskih psihologa

Policijski pregovarač: "Jednu od težih intervencija imao sam u njemačkom veleposlanstvu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u petak je u Tuheljskim Toplicama prvi put sudjelovao i tim policijskih pregovarača koji su imali izlaganje s temom "Tajne uma policijskih pregovarača – najopasnijeg, ali najzanimljivijeg zanimanja".

Tim policijskih pregovarača je vodio voditelj pregovarača u Zapovjedništvu za intervencije Ravnateljstva policije Franjo Filipović, koji je istaknuo da je u kriznim situacijama iznimno važno biti dobar psiholog.

"Psihologija je sastavni dio u pregovaranju, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. U zadnje vrijeme smo se zaista posvetili tome da psihologe ubacujemo u naše sustave jer se pokazalo da je to u toj jednoj slici jedna puzzla koja nam je uvijek nedostajala i bez koje ta slika nije potpuna", rekao je Filipović.

Kako je ocijenio, kad je riječ o pregovaračima, obuka u Hrvatskoj nije nimalo jednostavna jer djelatnici policije nakon teorijskog i praktičnog dijela nastavljaju proces obučavanja i usavršavanja kroz pregovaračke timove, odnosno s njima.

Rekao je kako mu je jedna od težih intervencija bila spriječiti samoubojstvo mladića, koji je prijetio da će skočiti sa zgrade, te pregovaranje vezano uz kriznu situaciju i "prijetnju općeopasnom radnjom" u njemačkom veleposlanstvu.

Filipović je podsjetio da su pregovarači involvirani u sve rodove policije te je istaknuo dobru suradnju s međunarodnim pregovaračima iz gotovo svih zemalja Europske unije.

"Zadnjih dvije-tri godine dolaze nam i inspektori iz FBI-a i s njima imamo savršenu suradnju i proces obuke i rada", koji su, istaknuo je Filipović, prepoznali njihovi kolege iz Amerike.

Policijska psihologinja i voditeljica Savjetovališta Visoke policijske škole Ivana Glavina Jelaš izrazila je zadovoljstvo važnom ulogom koju psihologija ima u pozadini pregovaračkog procesa.

"Oduševljena sam koliko naši dečki vladaju znanjem iz područja psihologije i specifičnim, tretmanskim tehnikama koje mi koristimo. Činjenica je da se radi o dečkima koji dolaze iz specijalne policije, što znači da su među najobučenijima u državi”, rekla je, dodajući da se počeo ostvarivati program Zapovjedništva za intervencije MUP-a u suradnji s Centrom za forenzička istraživanja, ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UHIĆEN Filmska potjera u Istri: Pijan vozio suprotnim smjerom, bježao od policije, prijetio im te se zabijao u njihovo vozilo

"Riječ je o stvaranju mentalne otpornosti u upravljanju kognitivnim vještinama kao što su koncentracija, pažnja i percepcija za policijske službenike koji postupaju u kriznim i stresnim situacijama”, istaknula je Glavina Jelaš i dodala da će, ako se program uspije realizirati, to biti velik uspjeh za Ministarstvo unutarnjih poslova jer je to prvi takav program u Hrvatskoj i na ovim područjima.

Pročitajte i ovo Policija: Ilustracija - 1 Lakša ozljeda Pokušaj ubojstva u Sinju: Prijetio 68-godišnjakinji pa loše prošao, 47-godišnjak ga napao nožem i zarezao po vratu

Osim prezentacije rada, u sklopu konferencije predstavljeno je vozilo s cjelokupnom opremom kojom se policijski pregovarači koriste u svojem radu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene