Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ono o čemu stručnjaci mudruju već godinama, osnovnoškolci su dokazali jednim običnim vaganjem. Učenici u Hrvatskoj i dalje nose preteške torbe.


A da je torba uistinu teška, pokazalo je i istraživanje učenika Osnovne škole Split 3, koje su danas i predstavili na Festivalu znanosti.

Vezani članci Demi Lovato (Foto: Profimedia) Tek joj je 27, prošla je pakao droge i alkohola, a sad vodi novu bitku i ne odustaje od borbe za bolji život Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Počela nova školska godina, Plenković prvašićima: ''Vi ste budućnost Hrvatske''

>> Nova generacija: Što za školu žele današnji prvašići?

Učenice su izvagale cijelu školu, dakle 700 učenika, a istraživanje je pokazalo: 'Težina torbe od 1. do 8. razreda je otprilike jednaka, dok težina učenika raste od 1. do 8. razreda. Tako da su prvaši zapravo najviše opterećeni', kazala je Antonela Šarolić iz O.Š. Split 3.

Prosječan prvašić teži oko 31 kilogram, dok njihove torbe teže od 3 do čak 5,5 kilograma. U prosjeku prvašići nose 14 posto svoje težine na leđima.

'To je jednostavno nedopustivo ako znamo da torba mora biti lakša od 10 posto težine učenika', kazao je Antonio Šarolić iz Školskog odbora O.Š. Split 3.

Isto istraživanje proveli su i prošle godine i rezultati su se pokazali vrlo sličnima, što je dokaz da se stvari u hrvatskom školstvu - ne popravljaju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.