Novi nacrt prijedloga Pravilnika o fizikalnoj terapiji HZZO-a smanjuje za 80 posto broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s pet puta tjedno tijekom cijele godine na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje, odnosno s 260 na 48 puta godišnje. Novinari Provjerenog u ovotjednoj su se emisiji odlučili osobno uvjeriti kako bi izgledao život tih ljudi nakon što bi im se fizikalna pomoć značajno smanjila.

Galerija


Prije osam godina nedaleko od obiteljske kuće u Murvici kraj Zadra tada 16-godišnju Mateu Romić pregazio je automobil. Zadobila je teške ozljede, a godinu i pol bila je u komi.

Vezani članci Nadbiskup mons. Mate Uzinić i Ana Malbaša - 1 EKSKLUZIVNO Nadbiskup Uzinić o homoseksualnosti, mlaćenju migranata i zašto ga je bilo sram što je čovjek: "Ugled Crkve bio je ispred žrtava" Pacijent, ilustracija "Došli smo prekasno..." Kako život može biti dio kvote? Nakon našeg upita HZZO donio novu odluku

Unatoč lošim prognozama, njezina obitelj nije izgubila snagu i nadu u oporavak. Njezino zdravstveno stanje zahtijeva skrb od 0 do 24, a majka ima status njegovatelja. Fizikalnu terapiju imala je pet dana u tjednu po sat i pol, a svakodnevni napredak bio je vidljiv sve do prije tri godine, kada su joj oduzeli 45 minuta s terapeutom.

"S tim se nedaćama nosimo s osmijehom na licu mada nam nije lako. Država uopće nema sluha, otežali su gdje god mogu otežati, uzeli su gdje god mogu i sad nam ovo zadnje žele uzeti", rekla je Mateina majka Tina za kameru Provjerenog. Sada bolesnicima poput Matee HZZO želi smanjiti kućnu fizikalnu terapiju koja joj spašava život.

Provjereno donosi i životnu priču Nine Dražević, koja već 15 godina boluje od multiple skleroze, a pet godina nakon te dijagnoze otkrila je kako ima Hodgkinovu bolest. Unatoč tome, uživa u životu.

Ivan Orbanić, nekad perspektivni mladi nogometaš iz Šibenika, teško je nastradao u prometnoj nesreći prije osam godina. Od dana nesreće je u komi, a sada bi mogao ostati bez prijeko potrebne fizikalne terapije u kući. O njemu se brine otac Boris, kojemu je prije dvije i pol godine preminula supruga, i od tada se o Ivanu brine samostalno.

"Netko bi trebao samo provjeriti je li moj Ivan živ. Da njega svaki dan ne razgibavaš, to bi bilo grčenja mišića, atrofirali bi mišići, dekubitus bi dobio", rekao je Ivanov otac Boris kojemu su 63 godine. "Svaki dan sam sve stariji, ali da mi se on bar probudi", s tugom u očima rekao je za kamere Provjerenog Boris Orbanić.

Što znači borba, najbolje zna Alisa Šimić, čiji je suprug Marko prije šest i pol godina doživio srčani udar. Preživio je, ali je mozak predugo bio bez kisika i završio je prikovan za krevet. Uz pomoć Provjerenog uspjela je dobiti status njegovatelja.

U međuvremenu, zdravlje supruga krenulo je nabolje, ali kada je terapija s 90 smanjena na 45 minuta, opet su napravili korak nazad. Za njega terapija znači život, a HZZO novim pravilnikom želi uštedjeti i staviti dodatni teret na leđa obitelji oboljelih.

"Mi nismo u mogućnosti plaćati privatno fizioterapeuta jer rijetko tko od nas ima toliko novca", ispričala je Alisa Šimić za Provjereno.

Što na novi pravilnik kaže predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo te zašto se štedi na onima kojima o tome ovisi život, saznajte u Provjerenom u četvrtak u 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju