Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani Karakašice i Suhača kod Sinja jutros su se digli na prosvjed upozorenja. Tvrde kako im mjesecima u lokalni rudokop gipsa, 'Slane Stine', kamioni dovoze sumnjivi otpad.


Ističu kako koncesionar rudokopa otpad prihvaća nelegalno i na tome naveliko zarađuje. 

Kako rudokop leži na podzemnim tokovima rijeke Cetine koju piju i oni i još sto tisuća ljudi, upozoravaju na mogućnost trovanja pitke vode. Do sada su kontaktirali brojne institucije i slučaj prijavili državnom odvjetništvu.

- Već prije dva mjeseca dobili smo informacije i imamo slike i dokaze da se ovdje odlaže opasni otpad. Ovdje se vidi da ima azbesta, u krajnjem slučaju dobili smo informacije da se ovdje odlaže i bolnički otpad, rekao je Miro Bulj, mjesni odbor Suhač.

Na terenu je nedavno bila i Inspekcijska služba za zaštitu okoliša. No, mještani i dalje ne znaju što se događa. Od svojih namjera ne odustaju. 

Koncesionar rudokopa uvjerava kako ima sve dozvole, a otpad je tvrdi bezopasan. Mještani u to ne vjeruju. Institucije će na reagiranje natjerati, poručuju, blokadom državne ceste Zagreb-Split.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju