Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova stoji

Prošlo je godinu dana od potresa u Zagrebu, a sjećanja su još bolna: "Ne želim više nikada da se ponovi tako nešto"

Aktualno Galerija Vatrogasci saniraju dimnjak nakon potresa Vatrogasci saniraju dimnjak nakon potresa Foto: DNEVNIK.hr Vojnici čiste ulice Zagreba nakon potresa Vojnici čiste ulice Zagreba nakon potresa Foto: DNEVNIK.hr Bad Blue Boysi pomažu nositi bebe nakon potresa Bad Blue Boysi pomažu nositi bebe nakon potresa Foto: DNEVNIK.hr Potres u Zagrebu - oštećenja - 2 Potres u Zagrebu - oštećenja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potres u Zagrebu - oštećenja - 1 Galerija 1/5 >>
Prije točno godinu dana potres jačine 5,5 po Rihteru pogodio je Zagreb. Jedan mladi život zauvijek je ugašen, ozlijeđeno je 27 osoba. Uništene su kuće, domovi, životi mnogih ljudi, a obnova stoji. Zato su sjećanja na ovaj dan još bolnija.

Jutro kad je ''ostanite doma'' postalo "istrčite van“. Prošlo je godinu dana, ali sjećanja na taj dan ostaju urezana.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

"Najteži trenutak u karijeri i u životu kada vi morate donijeti odluku o izlasku na ledinu djece od kojih je najmanji imao 590 grama. Majke su već bile vani, bile su promrzle. Bilo je to sve u tišini, one su s jedne strane bilo toliko u strahu, a s druge hrabre. Ne želim više nikada da se ponovi tako nešto", ispričala je Sonja Anić Jurica, neonataologinja koja je te noći bila dežurna u Petrovoj.

Robertov automobil postao je simbol zagrebačkog potresa jer slika vozila pod ruševinama obišla cijeli svijet.

"Godinu dana nakon automobil je na otpadu. Volio bi da ga se uopće više ne pokazuje", kaže Robert Prugovečki iz Zagreba, dodajući kako mu je to teško gledati.

Teško je bilo i vatrogascima. Ostavili su srce na terenu. U komadu su odradili 39 sati. Taj dan primili su više od 500 poziva, ali jedan je ostao najviše zapamćen.

"Bilo je čisto malo ljudi tu u postaji, malo kamiona, a bio je požar katedrale, dojava. To mi je baš ono bilo "bože idem na požar katedrale, a ovdje nas ima 5 u postaji“, govori Kristijan Tomašek iz JVP Grada Zagreba.

Monsinjor Ivan Hren gledao je kako se zagrebačka 'ljepotica' ruši.

"Svako jutro rano ustajem i hodam, svaki put kada hodam i molim. U jednom trenutku samo je pao križ s južnog zvonika. Nadam se da ćemo iskoristiti i to zlo da učinimo ovaj grad i spomenike kulture i ovu našu ljepoticu još ljepšom“, kaže monsinjor Hren.

U prvoj godini ostvarilo se malo toga, sljedeća godina mora biti drugačija. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene