Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv nasilja nad ženama

Prije 21 godinu ubio je tri žene i mirno išetao iz zgrade suda. Plenković: "Taj je zločin trajna obveza, nasilje je neprihvatljivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U znak sjećanja na žrtve masakra na Općinskog građanskom sudu danas se održava komemoracija te obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Zločin koji je zgrozio Hrvatsku dogodio se 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je tada 28-godišnji Mato Oraškić prije ročišta zbog razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Nakon trostrukog ubojstva bivši policajac Oraškić išetao je iz sudnice, oprao ruke i izašao iz zgrade suda. Uhićen je tek na graničnom prijelazu Bregana. Kada su ga zaustavili, na suvozačkom mjestu imao je policijsku uniformu, a graničarima je lagao da ide na sprovod u Brežice.

U vozilu je pronađen brakorazvodni spis, 180.000 kuna i 90.000 njemačkih maraka, što su bili dokazi da je svoj podli zločin dugo i pomno planirao. On se protivio uzimanju dokaza, pa su ga policajci morali držati kad su mu na silu postupkom uzimali dokaze sa šaka i ruku.

Osuđen je na 40 godina zatvora, a kako je tada pisala Slobodna Dalmacija, na izricanju presude čučnuo je i prekrio uši rukama. Sudac je tada naložio pravosudnim policajcima da mu sklone ruke s ušiju kako bi mogao čuti presudu.

Za ubojstvo supruge Gordane kažnjen s 30 godina zatvora, za ubojstva odvjetnice Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec po 35 godina te za pokušaj ubojstva Stanke Cvetković 20 godina. Dobio je jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva i jednog pokušaja ubojstva. To je do 2000. bila najveća izrečena zatvorska kazna u Hrvatskoj.

Plenković: "Taj je zločin trajna obveza..."

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama premijer Andrej Plenković naglasio je trajnu obvezu svih institucija da predano rade na sprječavanju nasilja te da se izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem želi jasno poručiti da je nasilje neprihvatljivo.

"Protekla je 21 godina od stravičnog ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu. Taj zločin trajna je obveza svim institucijama da predano rade na sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te da ohrabruju žrtve u prijavljivanju nasilja", navodu Plenković u poruci na Twitteru.

Ističe da izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem žele jasno poručiti da je nasilje neprihvatljivo.

"U partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja osvješćujemo problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, jačajući instrumente za prevenciju nasilja i za zaštitu žrtava", dodaje premijer u objavi.

MUP snimio spot

MUP je uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“, izradio novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju muškaraca.

Sam naziv projekta, pa tako i novog spota „Lily“, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene