Savjetovališta za zaštitu potrošača od studenog nisu isplatila plaće niti su platili račune za struju, vodu i grijanje. Nemaju novca jer zbog promjene vlasti ministarstvo gospodarstva nije moglo raspisati natječaj.


Dok se čekaju novi ministri i novi proračun, čekaju i programi te javni natječaji za poduzetnike vrijedni desetke milijuna kuna, poput natječaja za kupovanje strojeva, modernizaciju ili opremanje tvornica. Na čekanju su i zaštitnici potrošača koji od studenog nemaju za plaće i režije jer im tehnički ministar ne može raspisati natječaj za financiranje.

Vezani članci Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Ugostitelji su bijesni: "Što nakon prosinca? Mnogi neće preživjeti" Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda''

Savjetovališta za zaštitu potrošača od studenog nisu isplatila plaće niti su platili račune za struju, vodu i grijanje. Nemaju novca jer zbog promjene vlasti ministarstvo gospodarstva nije moglo raspisati natječaj.

'Čeka se novi ministar gospodarstva koji bi raspisao natječaj za 4 savjetovališta ono u Osijeku, Zagrebu, Puli i Splitu. Da se dobiju ti novčeki da savjetovalište počne normalno funkcionirati', rekao je Igor Vujović iz Društva 'Potrošač'.

U ministarstvu gospodarstva na čekanju su programi koji su prošle godine iznosili ukupno oko 130 milijuna kuna. Osim za zaštitu potrošača tu je novac za ulaganje u industriju te za jamstva za kredite u prerađivačkoj industriji.

Putem poduzetničkog impulsa ministarstva poduzetništva obiteljska tvrtka iz Zeline dobila je 200 000 kuna za nove strojeve koji su otvorili i jedno novo radno mjesto.

'Već smo kupili jedan stroj s kojim sad naveliko proizvodimo poplune. Za dvadeset dana moramo proizvest tisuću popluna i taj stroj nam ubrzava proces proizvodnje za 40 posto i stvarno za 20 dana možemo napraviti tisuću popluna i sretni smo', rekla je poduzetnica Maja Klobučar.

Poduzetnički impuls sada čeka hoće li ga nastaviti novi ministar s novim proračunom. Prošle godine 50 milijuna kuna podijeljeno je za proizvodnju i usluge, revitalizaciju poslovnih procesa, majstorske ispite i stipendije.

Iz ministarstva poduzetništva kažu kako svakodnevno primaju upite kada će novi javni pozivi, a i iz zelinske tvrtke kažu da bi se prijavili na neki natječaj da još prošire proizvodnju.