U utorak je u kopnenim predjelima, ali i ponegdje uz obalu, obilježio snijeg. Bit će ga i danas, ponajviše u gorju. Osim toga, vrijeme ostaje vjetrovito, na kopnu uz umjeren i jak sjeveroistočnjak, a na moru buru koja će probleme u prometu stvarati sve do petka.


Na kopnu će od jutra biti oblačno, hladno i vjetrovito. Bit će i snijega i to ponajviše u gorskim područjima. Temperatura će biti ispod nule, najniže do -6, a umjeren i jak sjeveroistočnjak će dodatno pojačavati dojam hladnoće.

Vezani članci Kiša u Puli, ilustracija - 4 Ljeto kao na klackalici: Stiže nam još jedna silovita promjena vremena, ne spremajte kišobrane Kiša u Sisku, ilustracija - 3 Kiša donijela osvježenje: Temperature posvuda u padu, a jedna bi regija sada mogla imati problema s jakim vjetrom

Na moru će tijekom jutra biti manje oblačno. Bit će i sunčanih razdoblja, a malo kiše moguće je na jugu, dok bi na sjevernom dijelu moglo pasti malo snijega. Bura će biti umjerena i jaka, na udare olujna i orkanska, a temperatura od 0 do 4 stupnja.

U nastavku dana u središnjoj Hrvatskoj bit će oblačno s povremenim snijegom koji će prema kraju dana prestajati. Temperatura će biti tek koji stupanj iznad nule, a vjetar umjeren i jak sjeveroistočni.

I u Slavoniji se očekuje oblačno sa snijegom. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će iznositi do najviše 3 stupnja.

U gorju će biti oblačno sa snijegom, puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će ostati ispod nule. Na sjeveru Jadrana će vrijeme biti promjenjivo. Ponegdje će pasti malo kiše ili susnježice, a temperatura će se popoeti do najviše 9 stupnjeva. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima.

U Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a malo kiše će pasti na jugu. I ondje će puhati bura, umjerena ili jaka, ponegdje s olujnim udarima, a temperatura će iznositi oko 10 stupnjeva.

Još u četvrtak će u kopnenim krajevima biti oblačno sa snijegom koji će, uz porast temperature, prelaziti u susnježicu i kišu. Od petka će biti sunčanije, vjetar će oslabjeti, a temperatura porasti.

Na moru će u četvrtak pasti povremena kiša ili poneki pljusak. Umjerena, jaka na udare i olujna bura će tijekom petka slabjeti pa će i ondje temperatura rasti.

I za srijedu je izdano upozorenje DHMZ-a, u kopnenim predjelima zbog snijega, u cijeloj zemlji zbog vjetra. U Zagrebu će udari biti oko 50 km/h pa i dalje budite na oprezu, osobito u centru grada.

Zbog olujne bure i snijega ograničenja u prometu

Zbog olujne bure za sav promet je zatvorena autocesta A7 od čvora Sveti Kuzam do čvora Šmrika, a ograničenja su na pojedinim autocestama, Jadranskoj magistrali te Paškome mostu, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (ostale kategorije voze obilazno državnim cestama preko Gračaca-Obrovca i Karina), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, autocesta A7 između čvorova Draga i Sveti Kuzam, Jadranska magistrala DC8 između Bakra i Senja, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački DC54, Paški most DC106 te lokalna cesta LC58107 Križišće-Kraljevica.

Zbog snijega u Gorskom kotaru i Lici te olujne bure u priobalju trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u smjeru Rijeke te obratno.

Na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, te dodatno još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg te mokri i skliski kolnici usporavaju promet u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na nekim dionicama u Lici i Gorskome kotaru.

Zbog bure u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak.

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. (Hina, M.R.)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr