Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi i u prometu

Snijeg ne staje, a očekuju se i snažni udari vjetra: "Budite na oprezu, posebno u centru grada"

U utorak je u kopnenim predjelima, ali i ponegdje uz obalu, obilježio snijeg. Bit će ga i danas, ponajviše u gorju. Osim toga, vrijeme ostaje vjetrovito, na kopnu uz umjeren i jak sjeveroistočnjak, a na moru buru koja će probleme u prometu stvarati sve do petka.

Na kopnu će od jutra biti oblačno, hladno i vjetrovito. Bit će i snijega i to ponajviše u gorskim područjima. Temperatura će biti ispod nule, najniže do -6, a umjeren i jak sjeveroistočnjak će dodatno pojačavati dojam hladnoće.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Na moru će tijekom jutra biti manje oblačno. Bit će i sunčanih razdoblja, a malo kiše moguće je na jugu, dok bi na sjevernom dijelu moglo pasti malo snijega. Bura će biti umjerena i jaka, na udare olujna i orkanska, a temperatura od 0 do 4 stupnja.

U nastavku dana u središnjoj Hrvatskoj bit će oblačno s povremenim snijegom koji će prema kraju dana prestajati. Temperatura će biti tek koji stupanj iznad nule, a vjetar umjeren i jak sjeveroistočni.

I u Slavoniji se očekuje oblačno sa snijegom. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će iznositi do najviše 3 stupnja.

U gorju će biti oblačno sa snijegom, puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će ostati ispod nule. Na sjeveru Jadrana će vrijeme biti promjenjivo. Ponegdje će pasti malo kiše ili susnježice, a temperatura će se popoeti do najviše 9 stupnjeva. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima.

U Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a malo kiše će pasti na jugu. I ondje će puhati bura, umjerena ili jaka, ponegdje s olujnim udarima, a temperatura će iznositi oko 10 stupnjeva.

Još u četvrtak će u kopnenim krajevima biti oblačno sa snijegom koji će, uz porast temperature, prelaziti u susnježicu i kišu. Od petka će biti sunčanije, vjetar će oslabjeti, a temperatura porasti.

Na moru će u četvrtak pasti povremena kiša ili poneki pljusak. Umjerena, jaka na udare i olujna bura će tijekom petka slabjeti pa će i ondje temperatura rasti.

I za srijedu je izdano upozorenje DHMZ-a, u kopnenim predjelima zbog snijega, u cijeloj zemlji zbog vjetra. U Zagrebu će udari biti oko 50 km/h pa i dalje budite na oprezu, osobito u centru grada.

Zbog olujne bure i snijega ograničenja u prometu

Zbog olujne bure za sav promet je zatvorena autocesta A7 od čvora Sveti Kuzam do čvora Šmrika, a ograničenja su na pojedinim autocestama, Jadranskoj magistrali te Paškome mostu, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (ostale kategorije voze obilazno državnim cestama preko Gračaca-Obrovca i Karina), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, autocesta A7 između čvorova Draga i Sveti Kuzam, Jadranska magistrala DC8 između Bakra i Senja, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački DC54, Paški most DC106 te lokalna cesta LC58107 Križišće-Kraljevica.

Zbog snijega u Gorskom kotaru i Lici te olujne bure u priobalju trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u smjeru Rijeke te obratno.

Na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, te dodatno još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg te mokri i skliski kolnici usporavaju promet u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na nekim dionicama u Lici i Gorskome kotaru.

Zbog bure u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak.

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. (Hina, M.R.)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene