Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prikupljanje potpisa za referendum o NATO-u počinje 29. ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za referendum o NATO-u, koji okuplja četrdesetak nevladinih udruga, organizirat će prikupljanje potpisa na zahtjev za raspisivanjem referenduma o ulasku Hrvatske u NATO u šezdesetak hrvatskih gradova, od 29. ožujka do 12. travnja, najavljeno je u zagrebačkom Centru za ljudska prava.

Glasnogovornici Odbora Lana Vego i Aleksandar Hatzivelkos istaknuli su da je Odbor za referendum o NATO-u nepristrano tijelo koje se ne izjašnjava ni za, niti protiv ulaska Hrvatske u NATO. 

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje

"Jedini cilj nam je raspisivanje referenduma", navode iz Odbora naglašavajući neutralnost svoje inicijative.

Podršku im je dao i Tin Gazivoda iz Centra za ljudska prava, navodeći kako je ulazak Hrvatske u NATO strateška odluka za koju bi svakako trebalo iskoristiti institut referenduma.

U Odboru su uvjereni da će za petnaestak dana bez problema prikupiti traženi broj od 10 posto glasova birača s obzirom na veliku podršku raspisivanja referenduma među građanima putem anketa (više od 70 posto). Radi otklanjanja nedoumica iz Odbora su zatražili od državnog tajnika Antuna Palarića iz Središnjeg državnog ureda za upravu utvrđivanje točnog broja birača, a od ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Franje Lacka službeno tumačenje o potrebi navođenja JMBG-a prilikom prikupljanja potpisa birača.

Osim u Hrvatskoj, Odbor za referendum o NATO-u je spreman prikupljati potpise i među biračima 11. izborne jedinice i pripremaju mjesta za prikupljanje potpisa u SAD-u i Australiji.

Odbor za raspisivanje referenduma o NATO-u poziva zainteresirane pojedince i udruge iz Dubrovnika, Knina, Gospića i Sinja, gdje još nemaju svoje volontere, da im se jave kako bi se građani i ondje mogli izjasniti o zahtjevu Odbora. Potpisi će se prikupljati i putem Interneta na adresi: 

www.natonareferendum.org .

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene