Obavijesti Pretražite Navigacija
"Žrtve jednako nezaštićene"

SDP zgrožen postupanjem policije: "Premlaćivanje žene izjednačeno s kaznom za parkiranje"

Ilustracija (Foto: Pixsell, Dubravka Petrić)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Dubravka Petrić) Foto: Pixsell, Dubravka Petri?
SDP i socijaldemokratski forum žena komentirali su postupanje policije u slučaju teškog zlostavljanja djevojke u Viškovu kod Rijeke. Kako su napisali u svojem priopćenju - zgroženi su.

Iz SDP-a poručuju da nazivanje udaranja glavom u asfalt - prekršajem, taj čin izjednačava s pogrešnim parkiranjem. Navode da je upravo policija važan dionik u provedbi Istanbulske konvencije te da policijsko tretiranje nasilja nad ženama šalje poruku cijelom društvu.

Pročitajte i ovo Antwerpen - 1 Infiltracija narkobandi Europa ima ogroman problem: Grad dijamanata postao je kokainska prijestolnica - ''U jednom trenutku bit će nevinih žrtava'' Ilustracija tučnjava u Dalmaciji Prijetio muškarcu pa fizički nasrnuo na njega: Policija privela 48-godišnjaka

U SDP-u smatraju da su žrtve i dalje nezaštićene, a da država po pitanju primjene Istanbulske konvencije - ne čini ništa. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zgroženi smo postupanjem policije u slučaju teškog zlostavljanja mlade žene na području Grada Rijeke, osobito u svjetlu recentnog događaja u Zadru, kao i činjenice da se proteklih nekoliko dana dogodio niz slučajeva nasilja nad ženama – na koje su, kao oni koji trebaju skrbiti o sigurnosti građanki i građana ove zemlje, ostali potpuno nesenzibilizirani.

Okarakterizirati udaranje glavom u asfalt prekršajem, nazvavši ga "drskim i nepristojnim" ponašanjem, izjednačava taj čin s pukim prijestupom za pogrešno parkiranje. Pri tome ukazujemo na sličnost "Riječkog slučaja" sa slučajem "Daruvarac" gdje su pojedine osobe svjedočile počinjenju nasilja i nisu poduzele ništa.

Policija je važan dionik u provedbi Istanbulske konvencije te postupci policijskih službenika i tretiranje nasilja nad ženama od strane policije nedvojbeno šalje poruku cijelom društvu. Karakteriziranjem ovog slučaja kao prekršaja policija je poslala poruku da nasilje nad ženama, ali i nasilje kao takvo, ne zaslužuje više pažnje nego li nepropisno parkiranje automobila", piše u priopćenju SDP-a i Socijaldemokratskog foruma žena.

"Žrtve jednako nezaštićene"

"S tim u vezi ističemo članak 29. Istanbulske konvencije koji u stavku 2. navodi mogućnost da se žrtvama, osim pravnih lijekova protiv počinitelja nasilja, moraju osigurati i svi pravni lijekovi protiv državnih vlasti koje nisu ispunile svoju dužnost da poduzmu nužne preventivne i zaštitne mjere za zaštitu žrtve (od) nasilja.

Također, ukazujemo da prema članku 51. Istanbulske konvencije briga za sigurnost žrtve mora biti u središtu svake intervencije u slučajevima svih oblika nasilja koje pokriva opseg ove konvencije, što znači da sve mjerodavne vlasti moraju procijeniti i razraditi plan za upravljanje sigurnosnim rizicima s kojima se žrtva suočava u svakom pojedinom slučaju.

Zato smo šokirani činjenicom da policija nije izradila sigurnosni plan za žrtvu počinjenog nasilja u Rijeci, već ga kvalificirala kao puki prekršaj. Republika Hrvatska je prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije uložila tzv. rezervu na odredbe koje omogućavaju isplatu odštete žrtvi počinjenog nasilja. Za državu je to vrlo udobna pozicija; ne činiti ništa te za to ne trpjeti ikakve konsekvence.

S obzirom na to da je cilj i svrha ulaganja rezerve na određene odredbe Istanbulske konvencije davanje vremena državi da sustav učini učinkovitim za pružanje zaštite od nasilja, mi ne vidimo da se bilo što u tom pogledu čini, da su žrtve jednako nezaštićene, da država nema namjeru implementirati Istanbulsku konvenciju, odnosno da po tom pitanju ne čini apsolutno ništa.

To dovodi u pitanje sam smisao ulaganja rezerve kao takve. Nažalost, vremena za čekanje više nema! Postupanje riječke policije kao i postupanje suda u Zadru pokazuje potpunu neučinkovitost dva krucijalna državna resora za zaštitu žrtava od nasilja – policijskog i pravosudnog. Zato smatramo da Vlada ne smije ignorirati neučinkovitost ovih sustava", dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene