Sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a počele su u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima, a tema im je bila Istanbulska konvencija, za koju je premijer Andrej Plenković najavio da će uskoro na ratifikaciju u Sabor.

Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon više od četiri sata završile su sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, kojima je tema bila Istanbulska konvencija.

Vezani članci Andrej Plenković Reporter Dnevnika Nove TV pitao premijera o obnovi, pogledajte kako mu je Plenković odbrusio: "Onda dođem na izbore..." Andrej Plenković ''Imaju do petka vremena vratiti cijene na staro'', zaprijetio Plenković, a čini se da je sad i Paladina stvarno bivši

"Temeljito smo raspravili Istanbulsku konvenciju, ja i ministrica Murganić objasnili smo cijeli proces izrade, koji se odvijao i u vrijeme nekih ranijih HDZ-ovih Vlada. Vlada SDP-a nije imala hrabrosti ili političke volje za ratifikaciju, a mi smo prošle godine u plan zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu uvrstili zakon o potvrđivanju konvencije", rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

"Bili smo u intenzivnim konzultacijama s pravnim službama Vijeća Europe, gledali smo kakve su moguće pravne posljedice pojedinih aspekata konvencije. U otvorenoj raspravi većini kolegica i kolega smo vrlo jasno otklonili nedoumice i strahove oko dijela Konvencije koje ponajviše jedan dio aktivista gleda iz kuta rodne ideologije kao svojevrsne opasnosti koju krije ova konvencija", kazao je Plenković.

"Meritum stvari je da je Konvencija napravljena kako bi se na sveobuhvatni način i na višoj razini standarda zaštitile prije svega žene od nasilja i spriječilo nasilje u obitelji", istaknuo je Plenković i dodao da je jasno potvrđeno da preuzimanje Konvencije u hrvatski javni poredak ne stavlja u pitanje prihvaćanje istospolnih zajednica.

"Zaključili smo da ćemo nastaviti s ovim procesom, prije svega procesom ratifikacije. Velika većina sudionika rasprave, njih 40-ak, na tom je tragu raspravljala", kazao je Plenković. Naveo je da će se pojačati komunikacija prema javnosti o stvarnom sadržaju ove Konvencije te da će se o tome razgovarati i s HDZ-ovim partnerima u parlamentarnoj većini, kao i u drugim parlamentarnim strankama, "kako bismo pokušali okupiti što veći broj zastupnika da stanu iza ove Konvencije".

"Generalni stav da se ide s ratifikacijom je generalno prihvaćen", rekao je Plenković i dodao kako su razlike u mišljenju normalne te da su svi koji se protive ratifikaciji i dalje članovi stranke. "Nema dramatičnih turbulencija, ali se oko osjetljivih pitanja možda razlikujemo u pristupu. Ja iz svih rasprava nisam čuo nijedan koncept ove Konvencije koji bi im mogao biti sporan", rekao je Plenković, dodavši da na kraju nije bilo potrebe za glasanjem, jer se održala cjelovita rasprava sa zaključcima koje su svi prihvatili.

Kritike Davora Ive Stiera

Prije sjednice premijer Andrej Plenković je na upit o pismu kritike Davora Ive Stiera o Istanbulskoj konvenciji rekao da nije ni znao da je Stier u Argentini, jer da mu se javio.

''Nemam pojma. Nisam ni znao da je išao u Argentinu. Da mi se javio bio bih mu rekao da se vrati'', rekao je Plenković.

O konvenciji osobni je stav uoči sjednice iznio i Milijan Brkić. ''HDZ je narodnjačka centra demokršćanskih svjetonazora i kao takav mora vrednovati te vrijednosti. Nitko danas na političkoj sceni nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja. Moramo postrožiti sve sankcije kako bismo zaštitili od nasilja. Što se tiče pitanje roda, moj osobni stav je da je rod definiran rođenjem, biologijom, a ne društvenim navikama'', rekao je Milijan Brkić prije sjednice. Dodaje da u demokratskoj stranci postoje različita mišljenja, ali da to ne znači da će se poljuljati stranka.

Gari Capelli kazao je da ne vidi nikakav problem u Istanbulskoj konvenciji. ''Mislim da ćemo sve riješiti'', kaže. Na pitanje je li pročitao pismo Stiera, kaže da nije.

Da konvenciju treba ratificirati smatra i Martina Dalić.

"Često je bilo kriznih situacija u HDZ-u"

''Često je bilo kriznih situacija u HDZ-u, osobito na sjednicama Predsjedništva. No, rekao bih da je ovo jedna do najvećih kriza do sada. Kad su smjenjivali predsjednika nitko se nije htio odrediti je li primjerice za Tomislava Karamarka ili nije. Međutim, ovdje se svi nedvosmisleno i javno izjašnjavaju, pogotovo oni koji su protiv Istanbulske konvencije, kažu da neće za to glasati. Između ostalih, tu je i Milijan Brkić. Posebice Ivana Maletić, ali i Darko Milinović i brojni drugi.

Pitanje je kako će ovo završiti, jer svi tvrde da ne postoji mogućnost da ih predsjednik stranke uvjeri u suprotno. Veliki potres izazvalo je pismo političkog tajnika stranke, Davora Ive Stiera koji je otvoreno pozvao članove stranke da ne glasuju za ratifikaciju Istanbulske konvencije, tvrdi da je to u potpunoj suprotnosti s programom i ideologijom HDZ-a. Dodaje kako je izuzetno neprihvatljivo i uvredljivo da se članove stranke koji su protiv naziva neinformiranima.

Može se čuti da će Plenković napraviti ono što je napravila Angela Merkel koja je ostavila na savjest svojim zastupnicima da glasuju za konvenciju. Plenković može odigrati na tu kartu da im pusti da glasuju po savjesti. Za očekivati je da će oporba glasovati za ratifikaciju i na taj način ratificirati Istanbulsku konvenciju bez većih potresa. Prognozira se da će sjednica trajati satima. Nikad se nije dogodilo da su tako podijeljeni'', rekao je reporter Nove TV Andrija Jarak koji je ispred središnjice HDZ-a pratio najnovija zbivanja.

Istanbulska konvencija podijelila je HDZ, možda više nego ijedno pitanje do sada. Premijer Andrej Plenković najavio je skorašnju ratifikaciju ovog dokumenta, no neki istaknuti članovi stranke otvoreno su se tome usprotivili. Predsjednika HDZ-a kritizirala je europarlamentarka Ivana Maletić, protiv Istanbulske je i Milijan Brkić, Plenkovićev zamjenik, a otvoreno mu se suprotstavio i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije.

Svima njima Plenković je nakon današnjeg sastanka s užim vodstvom stranke poručio da pročitaju tekst Konvencije čija je bit, kazao je, zaštita žena od nasilja. 

"Velika većina onih koji su na sastanku temeljito analizirali Konvenciju ne vidi nikakve teze o rodnoj ideologiji. A drugi koji žive u svijetu percepcija trebaju još jedno vrijeme da do kraja razumiju ono što je bit Konvencije", rekao je Plenković koji se, kako je izjavio, raskola u stranci zbog ovog pitanja ne boji.

Protiv ratificiranja Istanbulske konvencije u ovom obliku u svom se govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izjasnila i Ruža Tomašić. Cjeloviti govor možete pogledati u priloženom videozapisu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju