Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost za sve

FOTO Prosvjedovale žene diljem Hrvatske: ''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika''

Aktualno Galerija ''Sigurnost žena je odgovornost države'' ''Sigurnost žena je odgovornost države'' Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 4 Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 4 Foto: Vijesti u 17 Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 3 Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 3 Foto: Vijesti u 17 Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 2 Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 2 Foto: Vijesti u 17 +8 Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Galerija 1/13 >>
Nasilje nad ženama sustavan je problem, a njihova sigurnost odgovornost je države. Kako bi se odaslao zahtjev za prevenciju femicida, u gradovima u Hrvatskoj i BiH u ponedjeljak je održana i simbolička akcija ''Ako žene staju, staje sve!''

Problem nasilja nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prav i univerzalan problem, a postoje uspješni modeli suzbijanja femicida. Nažalost, slučajevi žena koje ubijanju njihovi bivši ili sadašnji muški partneri redovna su crtica u medijskim izvještajima.

Femicid nije samo dio crne kronike već jedan od ključnih društvenih problema u svim dijelovima svijeta. On je i najpredvidljiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja koje provodi bliski počinitelj te zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu.

Pokazalo se i to, nažalost na najgori način, u slučajevima, da spomenemo tek posljednje u nizu, Nizame Hećimović u BiH i Anne Scalle u Italiji.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i F-16 donacija borbenih aviona Oštro upozorenje Rusije zbog F-16: "Ovo će dovesti do eskalacije!"

"Ako žene staju, staje sve"

"Što god radile, gdje god bile - stanite na 15 minuta, viknite, trubite, bučite, dosta je šutnje! Ako žene stanu, staje sve", dio je poziva na istoimenu simboličku akciju koju su u ponedjeljak popodne organizirale žene u Hrvatskoj i BiH.

"Gdje god se nalaziš - sama ili u grupi, na poslu, u autu, u kuhinji, u trgovini, na ulici... - stani na 15 minuta. Ti koja radiš, liječiš, učiš, voziš, čistiš - stani. Obustavi svoj rad. Odbij poslušnost. Vikni, trubi, buči, dosta je šutnje!", poručile su.

Napominju da iza protesta ne stoji nijedna stranka, nijedna nevladina organizacija, nijedna grupa ni institucija - proteste spontano i samostalno organiziraju žene Hrvatske.

Simboličkim javnim akcijama žene zatražile su od države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

''Naš rad pokreće ovo društvo. Ako mi nismo slobodne, neka stane sve. Ujedinjene u uvjerenju da je žena ženi sestra i suborkinja, pokazale smo da odbijamo raditi i živjeti kao da se ništa ne događa dok žene oko nas ginu. Naši životi vrijede više od pustih obećanja i populističkh gesti'', poručile su.

''Pokažimo svoju snagu i gnjev. Nijedna nije slobodna dok sve nismo slobodne'', upozorile su žene.

Uspješni modeli suzbijanja femicida postoje

U akciji "Sigurnost žena je odgovornost države" u ponedjeljak prijepodne ženske organizacije predale su zahtjeve za bolju zaštitu žena od nasilja Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Traže zakonsko definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu te donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.

Također, zatražile su i donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i predviđenim sredstvima za njezinu provedbu u državnom proračunu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li među njima? Prosječna plaća ponovno raste: U ovoj se djelatnosti zarađuje najviše

''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika''

''Važno je da žrtve znaju da postoje udruge koje pružaju pomoć, a najvažnija lekcija je da su državne institucije te koje su odgovorne i da je prevencija ključna'', istaknula je Iva Davorija iz SOS Rijeka u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Katarinom Jusić Mezga.

''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika. Važno je mijenjati društvene norme i imati institucionalnu praksu. Institucije često banaliziraju problem ili ne provode svoje interne protokole ili se perpetuiraju mitovi i predrasude. Femicid se može i mora prevenirati'', upozorila je Davorija.

''Potrebno je raditi na sustavnoj podršci žrtvama nasilja''

Koliko je često nasilje nad ženama, vidljivo je svaki dan, a često je vezano i uz nasilje u obitelji. Prema podacima MUP-a kaznenim djelima vezanim uz obiteljsko nasilje samo u protekla 24 sata bilo je 33 dojave od čega se njih četiri odnosilo na kaznena djela, a 29 na prekršajna.

''Od Vlade se očekuje da učini nešto konkretno. Nemamo strateški pristup ovom problemu'', upozorila je Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Marinom Bešić Đukarić.

''Potrebno je raditi na sustavnoj podršci žrtvama nasilja te na prevenciji, prvenstveno kroz ekonomsko osnaživanje žena i stambeno zbrinjavanje'', istaknula je Havelka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene