Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok na Jarunu

Prije godinu dana na Zagreb je pao dron. Ni danas nema odgovora na brojna pitanja

Aktualno Galerija Godišnjica pada drona u Zagrebu - 6 Godišnjica pada drona u Zagrebu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica pada drona u Zagrebu - 5 Godišnjica pada drona u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica pada drona u Zagrebu - 4 Godišnjica pada drona u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica pada drona u Zagrebu - 3 Godišnjica pada drona u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Godišnjica pada drona u Zagrebu - 2 Galerija 1/7 >>
Prije godinu dana je na zagrebačkom Jarunu pao dron. Odmah pokraj Studentskog doma Stjepan Radić.

Na mjestu pada drona - nastao je krater veličine tri metra. Danima su vojska i sigurnosne službe obilazile mjesto pada dok se nije iskopala i posljednja krhotina.

Ono što se poslije doznalo jest da je letjelica bila vojnog tipa i da je došla iz zračnog prostora Mađarske brzinom 700 kilometara na sat. Ubrzo je pronađena i crna kutija, ali službena istraga na kraju je pokazala da letjelica nije nosila eksploziv. 

Godinu dana poslije i dalje se ne zna - je li ukrajinska ili ruska i tko ju je lansirao.

Riječ je o bespilotnoj letjelici Tupoljev TU-141 STRIŽ, zapravo krstarećoj raketi - pa je bilo veliko čudo - s obzirom na njezinu veličinu - da nitko nije stradao.

Dužina letjelice bila je gotovo 15 metara - s rasponom krila od oko tri metra. Težila je više od šest tona. Njezina maksimalna brzina je 1100 kilometara na sat i leti uglavnom nisko, iako može dosegnuti i do 6000 metara. Nema svoje kotače pa polijeće s rampe, a slijeće - točnije pada - uz pomoć padobrana koji se aktiviraju u repu letjelice.

Pročitajte i ovo Misterij oko drona - 2 "Podatak je klasificiran" Misterij pada drona u Zagrebu: "Zna se otkud je došao i pretpostavlja se tko ga je lansirao, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javljaju na društvenim mrežama "Dobro je roknulo": Zvuk poput eksplozije prestrašio Zagrepčane, oglasila se policija

A zašto ni danas nema odgovora na brojna pitanja oko pada letjelice - pitali su novinari ministra obrane Marija Banožića.

"Naravno da se hrvatska javnost treba interesirati. Ono što sam ja mogao učiniti je razgovarati sa svim zemljama članicama NATO-a gdje je dron prošao. One podatke koje smo prikupili od njih smo prikupili. Ostaje još jedan dio koji bi trebao jasno utvrditi. Znate da je na tom području i dalje rat. Tako da ćemo morati pričekati još neko vrijeme. Išli smo u nabavu protuzračne obrane kratkog dometa što je riješeno, a potpisao sam i odluku o moderniziranju radarskih sustava", rekao je Mario Banožić, ministar obrane. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene