Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio na hitnoj

Dirljiva ispovijest pretučenog dječaka (10): Glavom mi je udarao u zid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Gdje su bili svi ti učitelji, ravnatelj, pedagogica, gdje su oni svi bili da dijete netko tako pretuče na školskom hodniku?!', pita se sestra pretučenog dječaka.

Desetogodišnji dječak, učenik četvrtog razreda (identitet poznat redakciji), kao i svako dijete na popodnevnu je nastavu došao opterećen tek školskim brigama. Dok je hodnikom koračao prema učionici nije ni slutio što će mu se dogoditi.

Pročitajte i ovo Ivan Mikuljan Stigla presuda Mladić oslijepio nakon premlaćivanja: "Sin HDZ-ovca Culeja i ostali moraju u zatvor, od mene su napravili invalida" Ilustracija FUCHS ŠALJE INSPEKCIJU U KARLOVAC Dječak dobio potres mozga nakon što ga je kolega bacio na beton, u školi ''samo žele da se sve što prije smiri''

Prema njemu su, kaže nam njegova majka, tada krenula dva dječaka, učenici viših razreda i počeli ga zadirkivati. Isprva verbalno, ali to se ubrzo pretvorilo u teško fizičko nasilje.

'Prvo su ga zadirkivali, a potom su mu počeli glavom udarati u zid. Šakama su ga izudarali po glavi. Potom su ga bacili na pod gdje su ga izudarali nogama', ispričala nam je majka pretučenog desetogodišnjaka.

Svoje je iskustvo sa školskog hodnika danas prepričao i sam dječak. 'Odvukao me u hodnik i tamo me je primio za vrat i najmanje me četiri puta s glavom u zid udarao, onda me bacio na pod i skakao mi je po ruci', rekao je 10-godišnjak.

Njegova sestra je prestrašena. 'To se dogodilo sve na školskom hodniku. Na školskom hodniku! Gdje su bili svi ti učitelji, ravnatelj, pedagogica, gdje su oni svi bili da dijete netko tako pretuče na školskom hodniku?!'

>> Nasilje u školama: Tko je kriv?

Dječaci nasilnici inače su braća i već su ranije tukli njezina sina. 'Ovo nije prvi put da su ga fizički napali. Jednom prilikom su ga bacili na štok i preko lica mu je od jačine udarca ostala crvena crta', rekla je majka pretučenoga.

No, otac jednog navodnog nasilnika opovrgava odgovornost svog sina. 'Ovo nije istina što oni utvrđuju. Prošle godine, njega je taj mali odrapao po licu', rekao je.

Iako se ovaj incident u školi odigrao oko 13 sati, dječak je na nastavi sjedio do 15 sati, bez da ga je netko od nastavnika, ravnatelj ili pedagog odvezao kod liječnika na pregled. Nazvali su majku koja ga je odvezla na hitnu gdje su mu slikali kralježnicu i glavu kako bi se ustanovilo je li nešto slomljeno.

Srećom, lomova nema, ali psihičke posljedice vjerojatno će ostati trajne. Majka je sve odmah prijavila i policiji koja dalje postupa po ovom slučaju.

Da se incident dogodio, potvrdili su nam i u školi i u policiji. U nadležnoj policijskoj upravi su nam rekli da im je jučer popodne  majka prijavila da su njezina sina istukli učenici u školi. 'Majka je sina odvezla na hitnu i ondje su ustanovili lakše tjelesne ozlijede. U ovom se trenutku provode izvidne radnje, što znači da se obavljaju razgovori sa svim sudionicima incidenta i svima koji bi nam mogli dati korisne informacije', rečeno nam je u policiji.

'Možemo potvrditi da se dogodila tučnjava učenika u našoj školi, ali učenik četvrtog razreda zadobio je lakše ozlijede. Danas ćemo razgovarati sa svim učenicima koji su sudjelovali u tučnjavi pa ćemo imati više informacija', rekao je ravnatelj škole za Dnevnik.hr te dodaje da će škola provesti sve mjere koje mogu da se nasilje u školi spriječi.

'Sukobila su se dva učenika. Nakon verbalnog obračuna, došlo je do lakšeg fizičkog obračuna (uglavnom naguravanja). Tom prilikom, jedan od sudionika žalio se na bol u ruci. Razrednica je o tome obavijestila majku tog djeteta. Majka je došla po dijete, te ga odvela na hitnu pomoć i prijavila incident policiji. Nakon RTG snimke nisu utvrđene nikakve ozbiljnije povrede. O ovom incidentu napravljen je zapisnik. Škola je postupila i postupa u skladu sa Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima', odgovorio je ravnatelj i na pisani upit.

Iz mjerodavnog ministarstva svjesni su problema nasilja i poručuju da će i dalje raditi na rješenju. 'Prvenstveno ćemo i dalje organizirati stručne skupove, prvenstveno sa stručnjacima iz Ministarstva unutarnjih pslova, centara za socijalnu skrb, o tome kako te eventualne probleme kako tu komunikaciju poboljšati', rekao nam je pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Darko Tot.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smatra da je trenutak kada škola prijavi nasilje ključan. 'Treba u tom trenutku animirati i policiju i centar za socijalnu skrb - svi se moraju uključiti jer je očito riječ u obitelji. Naime, djeca nisu nasilna samo tako, ona su najčešće nasilna zbog odnosa u obitelji', rekla je ministrica.

Mišljenje čitatelja

'Potpuno sam potresena nakon što sam pročitala što se OPET dogodilo među djecom u školi. Tvrdim da je uzrok tome isključivo nezdrava okolina u kojoj djeca rastu. S njima se roditelji ne bave, jednostavnije je roditeljima posjesti ih pred kompjuter i dati im igrice, pustiti ih da gledaju nasilne filmove na televiziji (nisu bezveze one oznake 12,15 i 18), djeca gledaju i nasilje među roditeljima... užas. Nažalost, ne vidim rješenje problema. Suprug i ja naše dijete odgajamo pružajući mu ljubav i učimo ga da se tako i ponaša prema drugima, ali što to vrijedi kad masa drugih ne radi isto. Već se u vrtiću sve kristalno jasno vidi, ali ne mogu tete i učitelji odgajati našu djecu. Sve polazi od doma', napisala nam je jedna čitateljica.

'Mislim da u našoj državi, pa tako i školskom sustavu, ne postoji sustav odgovornosti od strane pojedinih ravnatelja. Radio sam u jednoj manjoj školi i ravnateljici je uvijek bilo važno da se ništa ne događa. Ako se nešto dogodi ne zove se Centar za socijalnu skrb nego sve mora ostati unutar školskih zidova. Jadna djeca. Svaka čast 'Nastavnicima organizirano', oni su zapravo sindikat učenika. Kolege samo naprijed. Zauzmimo se mi za djecu kad relevantni ne žele', napisao je jedan čitatelj.

Priču o nasilju u školama pratimo i dalje. S komentarima i prijedlozima i vlastitim pričama, koje želite podijeliti s javnošću šaljite na moj.report@novatv.hr

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene