Nakon presude Ratku Mladiću u nadolazećem tjednu čeka nas još jedan haški pravorijek.

Galerija


U srijedu bi trebala biti poznata konačna sudbina šestorice BiH Hrvata iz predmeta Prlić i ostali. U prvostupanjskoj presudi proglašeni su krivima za zločine nad Muslimanima u Bosni i Hercegovini. Presuda je to od velike političke važnosti za Hrvatsku, jer u prvom stupnju i Hrvatska je osuđena i to, između ostalog, za agresiju na BiH.

Vezani članci Slika nije dostupna Prlić u Haagu: Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nikad nije htjela postati država Slika nije dostupna Počela rasprava o žalbama: "Hrvatska bi mogla snositi velike posljedice"

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjskom presudom osuđeni su na ukupno 111 godina zatvorske kazne. Tereti ih se za zločine počinjene 1993. i 1994. godine u Bosni i Hercegovini.

Na teret im je stavljena pojedinačna i zapovjedna odgovornosti podijeljena u tri cjeline, a to su: teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja, te zločini protiv čovječnosti.

Sudsko vijeće tada je zaključilo da su krivi za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubojstva, silovanja, deportacije, uništavanje gradova, naselja i sela, teroriziranje civila i ostalo.

Između ostaloga, riječ je o zločinima u Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Stupnom Dolu, te Mostaru gdje je srušen stari most.

Prvostupanjska, nepravomoćna presuda ima i kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata na čijem čelu su po presudi bili Franjo Tuđman i Gojko Šušak.

Kako stoji u presudi, cilj udruženog zločinačkog pothvata bilo je osnivanje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država tijesno vezana uz Hrvatsku.

Također, u zaključku presude piše i da je to bio međunarodni sukob u kojem je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici sami predali sudu u Haagu. Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a u ožujku ove godine održana je žalbena rasprava. Drugostupanjska, pravomoćna presuda izriče se u srijedu u 10 sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr