Rupe iz vremena Domovinskog rata, uništena fasada, prozori koji prokišnjavaju i dvorište zabranjeno za igru zbog ugrožene sigurnosti. O Osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru izvještavamo posljednjih šest godina. Jednako toliko učenici te škole slušaju i obećanja različitih ministara obrazovanja.

Galerija Škola Nikole Andrića u Vukovaru uništena još od Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Škola Nikole Andrića u Vukovaru uništena još od Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Škola Nikole Andrića u Vukovaru uništena još od Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Škola Nikole Andrića u Vukovaru uništena još od Domovinskog rata (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U lipnju 2012. godine Rebeka Ratković, učenica osmog razreda OŠ Nikole Andrića Vukovar kazala je da joj je "krivo što svi govore za školu da ovo rupa." Tadašnji je ravnatelj zvonio na vrata svih institucija, ali bezuspješno. 

Vezani članci Ivan Penava - 1 Pogledajte Penavu u ležernijem izdanju: Priznao što misli o Vukovaru, ali i zbog čega se razlikuje od ostalih konzervativaca OŠ Nikole Andrića Vukovar (Foto:Pixsell,Marko Mrkonjić,Davor Javorović) - 6 Ministrica Divjak potpisala sporazum o obnovi vukovarske škole: "Ona je simbol svega što naše obrazovanje ne bi trebalo biti"

Ministar Predrag Šustar 16. travnja 2016. je na pitanje o obnovi škole kazao: "Da vam ne dajem lažno obećanje ali u najkraćem roku."

U svibnju prošle godine Vlada šalje 60 milijuna kuna za novu lučicu, studentski dom, obnovu Vodotornja... Vukovarska škola nigdje se ne spominje, unatoč tome što je Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja obećavao da uskoro početi s radovima.

Vukovarska škola Nikole Andrića prošle je jeseni zatvorila svoja vrata, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka DIvjak u kolovozu 2017. kazala je: "Mi imamo rješenje, mi smo iznašli rješenje, idemo sada brzo u izmjenu zakonske regulative i to će nam onda omogućiti da djelujemo u ovakvim školama, kao što je vukovarska."

U svibnju ove godine za obnovu je osigurano 15 milijuna kuna, a Vlada je usvojila zakon kojim država može obnavljati lokalne škole.

Prepreka više nema, zakon je izmijenjen, novac osiguran, no bagera još uvijek pred školom - nema. U Osnovnoj školi Nikole Andrića pakiraju se kutije. Nastavu će pratiti u obližnjoj Osnovnoj školi Antuna Bauera. Za to vrijeme u njihovo bi dvorište konačno trebali stići bageri.

"Ako ćemo biti optimistični, moguće zadnje dane u godini, ali vrlo vjerojatno kako ste rekli - početkom kalendarske iduće godine, međutim ono što je najvažnije je da gađamo početak iduće nastavne godine da djeca krenu u novoobnovljenu školu, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"U ovom trenutku Županija, odnosno Grad zajedno sa školom sređuje dokumentaciju, čim potpišemo ugovor. Dakle ja mislim da će se ove godine sigurno krenuti, sigurno će se krenuti u investiciju, istaknula je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Zbog godišnjih odmora, novi troškovnik i revizija sad već zastarjelog projekta, očekuju se do kraja rujna, a nakon toga i natječaj. Roditelji - skeptični.

"Mi se nadamo da će ova iduća školska godina 2018/2019. biti dovoljna da se obnovi naša škola", kazala je Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

Vukovarci nepovjerljivi, sve dok im djeca ne sjednu u nove školske klupe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju