Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnik i bivši suradnik Franje Tuđmana

Nakon duge i teške bolesti preminuo Jure Radić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 63. godini života preminuo je Jure Radić.

Jure Radić, predsjednik uprave IGH, bivši političar i bivši predstojnik Ureda prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, preminuo je noćas nakon duge borbe s rakom želuca.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

Radić je nakon pozicije predstojnika Tuđmanova ureda preuzeo funkciju ministra obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića.

Predavao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a od 2006. godine je na čelu IGH.

Komemoracija za Juru Radića bit će u Zagrebu, a pokopan će biti u utorak u rodnoj Baškoj Vodi.

Predsjednica Grabar-Kitarović uputila sućut obitelji Jure Radića

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut obitelji Jure Radića u kojem je podsjetila kako mu brojna obitelj, koju je volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost pa je s jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata i kao predstojnik Ureda Predsjednika.

"S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina prof. dr. sc. Jure Radića. U ovim trenucima tuge, koju s vama dijele svi koji su ga voljeli i poznavali, želim u ime Republike Hrvatske izraziti zahvalnost za sve što je učinio tijekom svog plodnog života", stoji u brzojavu sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Naglasila da da mu brojna obitelj, koju je ponosno volio iznad svega, nije bila zapreka, nego poticaj za rad i zauzetost na mnogim područjima znanstvenog, društvenog i državnog života. "Silne stvaralačke energije, jednakim je žarom radio kao sveučilišni profesor, znanstvenik, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske te ministar i potpredsjednik Vlade, a u najtežim godinama rata bio je kao predstojnik Ureda Predsjednika prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana, s kojim je dijelio vizije bolje budućnosti naše domovine", istaknula je predsjednica.

Podsjetila je i da je Jure Radić imao iznimno veliku ulogu pri sklapanju ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, u mirnoj reintegraciji Hrvatskoga Podunavlja, kao i da svaka obnovljena kuća u Hrvatskoj "nosi njegov potpis". "Bio je kršćanin, čovjek vjere, pun vedrine i optimizma. Hrvatski narod pamtit će ga kao velikoga graditelja mostova, ljudskosti i dobra. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio. Molim vas, primite izraze moje iskrene sućuti“, stoji u sućuti Predsjednice Republike obitelji Jure Radića. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene