Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji premijer Jugoslavije

Preminuo Ante Marković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marković je bio posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (vlade) SFRJ.

Posljednji premijer Jugoslavije umro je noćas u Zagrebu u 87. godini, potvrđeno je iz obitelji.

Po nacionalnosti Hrvat, Marković je rođen 25. studenog 1924. u Konjicu u BiH. Diplomirao je na elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1954. godine. 1961. postao je generalni direktor 'Končara' i tu je dužnost obnašao pune 23 godine, do 1984.

U politiku je 1982. godine, na položaj predsjednika Izvršnog vijeća Sabora Socijalističke Republike Hrvatske. Po okončanju četverogodišnjeg mandata 1986. godine je izabran na funkciju predsjednika Predsjedništva SRH. Za predsjednika savezne vlade izabran je 16. ožujka 1989., umjesto Branka Mikulića iz BiH, koji je podnio ostavku.

Marković je pokrenuo ambiciozan program ekonomskih reformi, koji je propao zbog ubrzanog raspada Jugoslavije, a koje su uključivale stabilizaciju dinara i privatizaciju putem dodjele dionica radnicima. Rezultat je bio zaustavljanje inflacije, koja je uzela maha tokom osamdesetih godina 20. stoljeća. Ostavku je podnio 20. prosinca 1991. godine i od tada je uglavnom živio u Austriji i bavio se konzultantskim poslovima za velike tvrtke i vlade, između ostaloga i za Vladu Republike Makedonije.

Antu Markovića mnogi su nazivali novim, modernim političarem zapadnoga stila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene