Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijer Sanader idućega tjedna na 63. zasjedanju Opće skupštine UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader boravit će od 21. do 27. rujna u posjetu Sjedinjenim Državama, gdje će voditi hrvatsko izaslanstvo na 63. Godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, najavio je u petak vladin Ured za odnose s javnošću.

Tijekom godišnjeg okupljanja svjetskih državnika na East Riveru, premijer Sanader imat će iznimno aktivan program. Održat će govor pred Općom skupštinom UN-a, sudjelovati na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti, na sastanku Clintonove globalne inicijative i summitu Globalnog kreativnog vodstva.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Također će održati više bilateralnih sastanaka, a na kraju boravka u New Yorku susrest će se i s predstavnicima hrvatske dijaspore.

Premijer Sanader u nedjelju će održati govor na summitu Globalnog kreativnog vodstva u sklopu rasprave na temu Globalizacija: Gospodarstvo, uključenje i dinamika, u Metropolitan klubu u New Yorku.

Na marginama Godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, Zaklada Louise Blouin već treću godinu zaredom organizira summit Globalnog kreativnog vodstva, koji okuplja državnike, nobelovce, predsjednike uprava globalnih korporacija, stručnjake, umjetnike i diplomate.

Summit osigurava platformu za obraćanje izazovima i mogućnostima koje donosi globalizacija, uključujući teme kao što su: geoekonomika, vanjska politika, obrazovanje, zdravstvo, siromaštvo i okoliš.

U ponedjeljak će hrvatski premijer u sjedištu UN-a sudjelovati na sastanku na visokoj razini o razvoju Afrike, pod nazivom "Razvojne potrebe Afrike: stanje provedbe preuzetih obveza, izazovi i daljnji koraci", te na prijemu koji za strane državnike organizira američki predsjednik George W. Bush.

Otvaranje 63. Godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a predviđeno je za utorak prijepodne, a premijer Sanader će poslijepodne sudjelovati i na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN, među čijih 15 članica je i Hrvatska, posvećenoj problematici "Posredovanja i rješavanja sporova".

Idućeg dana hrvatski će premijer sudjelovati na godišnjem skupu Clintonove globalne inicijative, forumu bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, koji okuplja svjetske državnike, vodeće poslovne ljude, znanstvenike i umjetnike, na raspravi oko globalnih izazova ali i prikupljanju donacija za konkretne projekte pomoći u zemljama u razvoju.

Među govornicima na ovogodišnjem skupu, najavljeni su američki predsjednički kandidati John McCain i Barack Obama (satelitom), britanski premijer Gordon Brown, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, Al Gore, Michael Bloomberg, Lance Armstrong, Bono, kraljica Rania i drugi.

U četvrtak će premijer Sanader govoriti na okruglom stolu na temu "Obrazovanje i zdravlje", jednom od tri tematska foruma 63. zasjedanja Opće skupštine UN. "Siromaštvo i glad" te "Održivost okoliša", teme su ostala dva okrugla stola.

U petak u 16:00 sati po istočnoameričkom vremenu - EST (22.00 sata po srednjoeuropskom), premijer Sanader održat će govor pred Općom skupštinom UN.

Toga dana sastat će se i s predstavnicima dviju utjecajnih židovskih organizacija - Antidifamacijske lige i B'nai Brith-a.

Posljednjeg dana boravka u New Yorku, u subotu, premijer Sanader će se u sjedištu Stalne misije RH susresti s predstavnicima hrvatske dijaspore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene