Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je u ponedjeljak u Bruxellesu podnošenje brojnih amandmana na prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma svojevrsnim filibusteringom, te da vlada stoji iza njega "300 posto" jer je razuman i ispravlja anomaliju iz prethodnog zakona.

Galerija


"To je razumna, racionalna, ispravna i argumentirana promjena iza koje vlada stoji ne 100 posto, nego 300 posto", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara da komentira saborsku raspravu o tom zakonu.

Vezani članci Velika prilika za mlade u Vrbovskom (FOTO: Dnevnik.hr) Vrbovsko dobiva najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi: „To je sjajan koncept za Gorski kotar" Zoran Milanović (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Milanović opleo po Stieru: "U Argentini je uređivao novine koje su na naslovnici i na zadnjoj strani imale sliku Kuščevićevog djeda"

Za izbore za Europski parlament prema postojećem zakonu, za cijelu Hrvatsku, koja je jedna izborna jedinica, jedna izborna lista ima pravo na milijun i pol kuna, točno onoliko koliko je predviđeno za samo jednu od deset izbornih jedinica koliko ih u Hrvatskoj ima za parlamentarne izbore.

"To je po meni katastrofalna procjena, pogreška koju treba ispraviti i mi smo ovim i nekim drugim promjenama htjeli da taj iznos bude četiri milijuna kuna", rekao je Plenković.

Dodao je da se s 1,5 milijun kuna ne može napraviti puno u 45 dana kampanje, što "zna svatko tko je prošao takve kampanje".

Više od 900 amandmana

"Moj je interes kao proeuropski usmjerenog premijera da hrvatski građani čuju, vide i znaju što je Europa, koje su teme, što su politike kako bismo se maknuli od predrasuda, lažnih informacija, banalnosti koje nam govore oni koji pojma nemaju o EU-u. Svatko tko je bio ikada uključen u kampanju, tko zna što znači biti 45 dana u kampanji mora reći hvala Bogu da se netko sjetio popraviti anomaliju koja je onemogućavala da izbori budu vidljiviji", rekao je Plenković.

Dodao je da je i to jedan od razloga zašto je na prvim europskim izborima u Hrvatskoj izlaznost bila 20 posto, a na drugima 25 posto.

Na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Most nezavisnih lista podnio je više od 900 amandmana nezadovoljan žurnom procedurom uoči skorih izbora za Europski parlament, tražeći da zakon ide u treće čitanje. (Hina)