Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je u ponedjeljak u Bruxellesu podnošenje brojnih amandmana na prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma svojevrsnim filibusteringom, te da vlada stoji iza njega "300 posto" jer je razuman i ispravlja anomaliju iz prethodnog zakona.

Galerija


"To je razumna, racionalna, ispravna i argumentirana promjena iza koje vlada stoji ne 100 posto, nego 300 posto", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara da komentira saborsku raspravu o tom zakonu.

Vezani članci Milijan Brkić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Hoće li se Plenković i Brkić napokon sresti oči u oči? Nitko u HDZ-u ne želi govoriti o sudbini Milijana Brkića, no za utorak je sazvan radni sastanak Premijer Andrej Plenković (Foto: Robert Anic/PIXSELL) ''HDZ će uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament''

Za izbore za Europski parlament prema postojećem zakonu, za cijelu Hrvatsku, koja je jedna izborna jedinica, jedna izborna lista ima pravo na milijun i pol kuna, točno onoliko koliko je predviđeno za samo jednu od deset izbornih jedinica koliko ih u Hrvatskoj ima za parlamentarne izbore.

"To je po meni katastrofalna procjena, pogreška koju treba ispraviti i mi smo ovim i nekim drugim promjenama htjeli da taj iznos bude četiri milijuna kuna", rekao je Plenković.

Dodao je da se s 1,5 milijun kuna ne može napraviti puno u 45 dana kampanje, što "zna svatko tko je prošao takve kampanje".

Više od 900 amandmana

"Moj je interes kao proeuropski usmjerenog premijera da hrvatski građani čuju, vide i znaju što je Europa, koje su teme, što su politike kako bismo se maknuli od predrasuda, lažnih informacija, banalnosti koje nam govore oni koji pojma nemaju o EU-u. Svatko tko je bio ikada uključen u kampanju, tko zna što znači biti 45 dana u kampanji mora reći hvala Bogu da se netko sjetio popraviti anomaliju koja je onemogućavala da izbori budu vidljiviji", rekao je Plenković.

Dodao je da je i to jedan od razloga zašto je na prvim europskim izborima u Hrvatskoj izlaznost bila 20 posto, a na drugima 25 posto.

Na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Most nezavisnih lista podnio je više od 900 amandmana nezadovoljan žurnom procedurom uoči skorih izbora za Europski parlament, tražeći da zakon ide u treće čitanje. (Hina)