Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za vrijeme maratonske rasprave

Plenković se u kasne sate u Saboru hvalio rejtingom i kritizirao oporbu. Na pitanje o Žalac poručio: "To nije bitna tema"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Tijekom najdulje saborske rasprave ikad, premijer Andrej Plenković u petak oko 23 sati stigao je u Sabor gdje se ispred sabornice obratio javnosti.

U Sabor je stigao u pratnji ministra financija Zdravka Marića te kazao kako je došao u Sabor pružiti zastupnicima koji će glasati o zakonu.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći

"Zastupnici su postavljali besmislene amandmane. Zakonom se ništa ne mijenja, građani će biti senzibiliziraniji za temu Europskih izbora. Ovo je banalno, besmisleno i loše"; kazao je premijer. 

Na pitanje ima li ministrica Žalac i dalje njegovo povjerenje, Plenković je kazao kako ministrica radi svoj posao te da "to nije bitna tema".

Medijima se obratio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji ja kazao da bi se o Mostovim amandmanima raspravljalo još tjedan dana da se radilo normalnim ritmom. 

Hvalio se rejtingom

Premijer se nije propustio pohvaliti podizanjem kreditnog rejtinga od strane kreditne agencije S&P.

"To je potvrda smjera kojim vodimo Hrvatsku", kazao je premijer.

Kazao je i kako ocjena S&P-a neće direktno utjecati na odluku o Uljaniku.

Podsjetimo, maratonska saborska rasprava trajala je gotovo 40 sati koliko se obrazlagalo 911 oporbenih amandmana, od kojih je 888 Mostovih.

Amandmane je oporba podnijela na prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Sabor je u noći s petka na subotu nešto iza ponoći naposlijetku izglasao zakon s 81 glasom za. Mostovci su uoči glasanja napustili sabornicu dok su se u nju vratili zastupici vladajućih. 

Što smeta oporbi?

Oporbi smeta što HDZ forsira da se zakon izglasa u petak, kako bi na snagu stupio prije nego što predsjednica raspiše izbore za Europski parlament. S obzirom na to da plenarno zasjedanje traje bez prestanka od jučer ujutro - zastupnici su pozivali na prekid i tražili da se i njima, ali i zaposlenima u Saboru omoguće normalni uvjeti za rad.

Oporbi je smetalo što HDZ forsira da se zakon izglasa u petak, kako bi na snagu stupio prije nego što predsjednica raspiše izbore za Europski parlament.

S obzirom na to da plenarno zasjedanje traje bez prestanka od četvrtka u 8 sati ujutro zastupnici pozivaju na prekid i traže da se i njima, ali i zaposlenima u Saboru omoguće normalni uvjeti za rad.

"Vi gazite ovdje referendum, vi ste pljunuli u lice, pomeli pod", riječi su Mostova Mire Bulja.

"Ja u ovom trenutku podnosim prijavu inspektoratu rada zbog toga što je više službenika i namještenika u ovom trenutku u Hrvatskom saboru više od 24 sata", poručio je u Saboru SDP-ov Gordan Maras

"Ni ne rade u kontinuitetu oni rade 2 sata pa 6 sati odmaraju pa se mijenjaju", kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, na što mu je Maras odgovorio da to nije istina te da pogleda snimku. Brkić mu je potom oduzeo riječ.

Mostov Nikola Grmoja rekao je također kako zastupnici rade 24 sata bez odmora. Robert Podolnjak pozvao je da se prekine farsa.

"U svakom trenutku možete odustati od amandmana", odgovorio je Milijan Brkić. 

Nikola Grmoja iz Mosta pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da već danas raspiše izbore. 

"Ako je Kolinda uistinu predsjednica svih građana, a ne HDZ-ova predsjednica, ona će to i učiniti", rekao je Grmoja. 

"Glasovanje će biti po završetku izjašnjavanja o amandmanima, dakle na kraju rasprave kao što je to u poslovniku", rekao je HDZ-ov Branko Bačić te dodao kako to vjerojatno biti u večernjim satima.

U jednom trenu je Grmoja je predsjedavajućem Željku Reineru poručio: 

"Ja moram reagirati. Gledam zaposlenike Sabora, povrijedii stre radnička prava i Ustav.Tu smo preko 30 sati, ne možete dati ljudima da odmore", kazao je Grmoja. 

Stigla podrška Mostu

Ispred zgrade Hrvatskog sabora na Markovu trgu u petak oko 20 sati skupila se grupa od 20-tak članova i simpatizera Mosta NL kako bi zastupnicima Mosta dali potporu koji već skoro 30 sati 'brane' svojih 888 amandmana na Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Okupljene su nakratko došli pozdraviti predsjednik Mosta Božo Petrov i zastupnici Marko Sladoljev i Sonja Čikotić, a njihov dolazak popraćen je pljeskom i uzvicima odobravanja njihovih impatizera.

Nakon što su im obećali da će 'u svojoj borbi izdržati do kraja', zastupnici Mosta su se vratili u sabornicu i nastavili braniti preostalih 100-tinjak amandmana. (R.S./B.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene