Josip Aladrović
Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Potpisivanju je prisustvovao i ministar Aladrović, koji je najavio pregovore o neradnoj nedjelji.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Vezani članci Ilustracija Iz Vlade se nakon dopisa predsjednika Milanovića oglasili o razrješenju ravnatelja VSOA-e Andrej Plenković u New Yorku Plenković na zasjedanju UN-a: "Trudom svih nas Hrvatska je došla u jezgru najrazvijenijih"

Uz predsjednika Vlade potpisivanju je prisustvovao i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

"Što se tiče koncepta rada vijeća, to je vrsta socijalnog dijaloga s umirovljeničkim udrugama, sindikatima umirovljenika i Maticom umirovljenika i nešto što dugoročno doprinosi kvaliteti života naših umirovljenika. Mi kao ministarstvo i nositelj tog sporazuma vrlo smo se brzo dogovorili i započinjemo s radom, pred nama je vrlo zanimljiva jesen, vezano za COVID, mirovinsko osiguranje i sve vezano za umirovljenike", kazao je Aladrović.

O radu nedjeljom

Za rad nedjeljom rekao je da će danas biti još govora o tome. "Mi smo nekakve svoje generalne stavove izrazili. Danas ćemo o tome razgovarati sa sindikatima kako bismo vidjeli koja su njihova očekivanja. Naš je generalni stav da nedjelja bude neradna, no moramo uvažavati i ekonomske parametre. Pokušat ćemo naći kompromis", rekao je.

"Prijedlog Vlade bit će da jedan dio nedjelja bude radni, no da ih većina bude neradna. S današnjim razgovorom već ćemo znati u kojem će smjeru ići daljnji razgovori. Vjerujem da ćemo naći optimum da to sve može funkcionirati i biti pravno posloženo onako kako mora biti", naveo je Aladrović.

Ministri Aladrović i Ćorić sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine u vezi s tom temom. "Danas počinju konzultativni sastanci, u petak ćemo imati sastanke i s poslodavcima", najavio je Aladrović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju