Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s inflacijom

Plenković o cijenama goriva u iduća dva tjedna: "Jedan malo ide dolje, drugi malo ide gore"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u petak kako očekuje da cijene goriva u iduća dva tjedna ostanu u približnim okvirima kakve su danas te najavio nastavak obuzdavanja inflacije kombinacijom protucikličnih mjera, poreznih rasterećenja i subvencija.

"Prema preliminarnim podacima koji su meni danas tijekom dana bili dostupni čini mi se da će cijene i dizela i benzina zaista malo varirati. Jedan malo ide dolje, drugi malo ide gore, tako da bi to trebalo za iduća dva tjedna ostati približno u okvirima kakvi su danas", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Miroslav Šeparović Najavio konferenciju za medije Milanović šefu Ustavnog suda odgovorio fotografijom: "Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda"

Na novinarsko pitanje znači li to da cijene goriva ostaju zamrznute, premijer je rekao da će vlada sigurno nastaviti s dosadašnjom politikom, "jer smatramo da je to dobro i korisno za naše sugrađane u ovom trenutku".

Govoreći o mogućoj nestašici plina, naglasio je kako za sad nema nikakvog paketa sankcija koji bi se odnosio na dotok plina u zemlje EU-a, a da se Hrvatska odgovorno priprema za zimske mjesece.

"Naše podzemno skladište plina Okoli je u fazi punjenja. Mi ćemo do početka listopada imati preko devedeset posto. To se mora ispuniti, mi smo dali tu vrlo jasnu zadaću Hrvatskoj elektroprivredi, dali smo jamstva, sredstva su tu. Proces traje i to je izrazito važno za Hrvatsku, da osiguramo dovoljno rezervi. Inače će plin dolaziti kontinuirano", istaknuo je premijer.

O rekordnoj stopi inflacije

Govoreći o rekordnoj stopi inflacije od 12,1 posto, podsjetio je da je ona posljedica geopolitičkih okolnosti i niza poremećaja koji dovode do inflatornih pritisaka.

"U toj situaciji, mi ćemo kombinirati sve ono što nam je na raspolaganju, od protucikličnih mjera, do mjera poreznog rasterećenja i subvencija. Ključ je da pomažemo onima kojima je to najpotrebnije", kazao je.

Tri agencije povisile kreditni rejting

Upozorio je kako su tri agencije za kreditni rejting povisile Hrvatskoj rejting na investicijsku razinu "kakvu dosad nije nikad imala", što je, smatra, "sjajna vijest za Hrvatsku" jer znači da ju se percipira "kao zemlju koja je čvrsto stavila sidro unutar 20 članica eurozone".

"Dakle, najrazvijenije zemlje Europe, koje imaju zajedničke zaštitne mehanizme u ovakvim situacijama, gdje ćemo svu snagu koju ima Europska središnja banka koristiti i da bismo obuzdavali inflaciju na razini RH", rekao je premijer.

Time su također postale poruku financijskim tržištima, "a ako je to dobro za državu i njeno zaduživanje, onda je to dobro i za banke, dobro je za gospodarstvo, dobro je za građane". "Dakle, cijeli lanac je u ovom trenutku u jednom velikom plusu", ustvrdio je.

Izglasana inicijativa za ustavne promjene

Također je ocijenio jako dobrim što je u Saboru izglasana inicijativa za početak ustavnih promjena što, kako je naglasio, ne predstavlja nikakav udar na Ustav, kao što tvrdi predsjednik Zoran Milanović, već je stvar u tome da treba precizirati niz odredbi Zakona o obrani koji nisu precizne.

Pohvalio je i činjenicu da je danas u Hrvatskom saboru ratificiran – s ogromnom većinom od 124 ili 125 zastupnika – protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u, a također je potvrđen Marko Primorac za novog ministra financija, Oleg Butković za potpredsjednika vlade, te je otklonjena inicijativa za nepovjerenje ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

"Mislim da je to dobro, da to pokazuje da je parlamentarna većina čvrsta, da funkcioniramo jako dobro", ocijenio je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a. Parlamentarnu većinu u Saboru ocijenio je stabilnom, napomenuvši kako je Vlada "primila na znanje" najavu Reformista da bi od jeseni napustili parlamentarnu većinu.

Govoreći o spremnosti Hrvatske za protupožarnu sezonu, Plenković je naglasio kako je trenutno na raspolaganju šest kanadera – od kojih četiri lete, a dva su na remontu – te nekoliko Air tractora, kao i čitav niz drugih materijalnih sredstava, te najavio nabavku još dva kanadera.

Osvrnuo se i na otvaranje Pelješkoga mosta 26. srpnja, što je nazvao velikim događajem, suverenističkim potezom vlade koji spaja Hrvatsku, te na kojega će biti pozvani "svi koji trebaju biti pozvani", a među njima i predsjednik Republike Milanović.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene