Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Sindikat (SUH) i Matica (MUH) umirovljenika Hrvatske zatražili su u srijedu produljenje obustave ovrha u uvjetima pandemije koronavirusa sve do donošenja novog Ovršnog zakona, čime bi postupak pojeftinio te bi se uvelo razmjerno plaćanje duga.


Dvije najveće umirovljeničke udruge podsjetile su da 18. listopada istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika.

Vezani članci Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim" Predstavnici umirovljenika - 2 Umirovljenici o cijepljenju AstraZenecom: ''Hoće li cijepiti svoje roditelje time?''

"SUH je već prethodno inicirao i pozdravio dosadašnje dvije odgode temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., a sada to čini zajedno s Maticom umirovljenika. U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika", navode SUH i MUH.

Podsjećaju da je u Hrvatskoj u dobnoj skupini iznad 65 godina zamjetna stopa rizika od siromaštva, a prosječan udio neto mirovine u prosječnoj neto plaći samo 37,3 posto, što je najniži postotak u Europskoj uniji.

Naglasili su kako bi se produljenjem obustave ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona pojeftinio postupak i uvelo razmjerno plaćanje duga, a ne kamate prije glavnice.