Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rizik od siromaštva

Preko noći 400.000 građana u blokadi! Umirovljeničke udruge traže produljenje obustave ovrha

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Sindikat (SUH) i Matica (MUH) umirovljenika Hrvatske zatražili su u srijedu produljenje obustave ovrha u uvjetima pandemije koronavirusa sve do donošenja novog Ovršnog zakona, čime bi postupak pojeftinio te bi se uvelo razmjerno plaćanje duga.

Dvije najveće umirovljeničke udruge podsjetile su da 18. listopada istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivo svjedočanstvo Zatočeni su u sobama, u neljudskim uvjetima zbog kojih umiru: "Moj je djed u bolnicu stigao žedan i gladan" Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja"

"SUH je već prethodno inicirao i pozdravio dosadašnje dvije odgode temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., a sada to čini zajedno s Maticom umirovljenika. U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika", navode SUH i MUH.

Podsjećaju da je u Hrvatskoj u dobnoj skupini iznad 65 godina zamjetna stopa rizika od siromaštva, a prosječan udio neto mirovine u prosječnoj neto plaći samo 37,3 posto, što je najniži postotak u Europskoj uniji.

Naglasili su kako bi se produljenjem obustave ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona pojeftinio postupak i uvelo razmjerno plaćanje duga, a ne kamate prije glavnice.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene