Iako su najavili kako o mirovinskoj reformi više neće pregovarati, predstavnici sindikata danas su se ipak sastali s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem.

Galerija


"Vodili smo konstruktivan razgovor, zadovoljan sam. Cilj je osigurati održivost financijskog sustava, kao i da mirovine budu veće. Sindikalna strana iznijela je prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava, no ne bih o detaljima, dogovorili smo se da ćemo se ponovno vidjeti. Želimo svim kategorijama umirovljenika olakšati i poboljšati sustav. Sindikati su iznijeli prijedlog vezan uz koncept umirovljenja sa 67 godina i prijevremenog umirovljenja. Vlada je spremna izaći s kompromisnim prijedlogom, određeni vid kompromisa spremni smo učiniti. Cilj Vlade nije da ide u tu reformu na način da budemo oštri, već da nađemo način da naši mirovljenici imaju veće mirovine', rekao je ministar.

U srijedu poznat datum prosvjeda

Vezani članci Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mirovinski zakoni danas kreću u javnu raspravu" Pripreme za prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati pozivaju na prosvjed i poručuju: "Nakon sljedećih izbora zaboravite da ćete ponovno doći na vlast"

Presjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske nakon sastanka je poručio kako je ministar danas s njima razgovarao o tri teme o kojima je prošli tjedan odbijao razgovarati.

"Mi smo se danas odazvali na razgovor, ministar nas je javno pozvao da želi razgovarati o tri teme, o kojima nije želio razgovarati prošli tjedan - o produženju radnog vijeka na 67 godina, o dodatnoj penalizaciji i o radnicima koji rano ulaze u svijet rada. O tome smo razgovarali danas, naravno da smo iznijeli stavove i razmišljanja", rekao je Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Krešimir Sever, čelnik  Nezavisnih hrvatskih sindikata, najavio je da će se u srijedu znati i datum najavljenog prosvjeda.

"Ključno je, prije tjedan dana nitko nije bio spreman razgovarati s nama, danas smo sjeli i razgovarali smo i poslali su poruku da su spremni nastaviti razgovarati. Imamo svoje minimume, bude li ispod te razine, nemamo o čemu razgovarati, ali moramo im dati prigodu da razmotre sve ovo što smo danas pred njih stavili", rekao je Sever.

Sindikati najavljivali prosvjed

Podsjetimo, sindikalni čelnici prošlotjedni su sastanak s Pavićem i predstavnicima HUP-a napustili nakon samo 50 minuta jer, kako tvrde, ministar nije želio razgovarati o njihovim zahtjevima vezanima uz prijedlog mirovinske reforme.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, u razgovoru za DNEVNIK.hr prošli je tjedan kazao da pregovora više nema te je najavio održavanje velikog prosvjeda tijekom idućih mjesec dana.

Prema prijedlogu mirovinske reforme koji je procurio u javnost, u mirovinu će se ubuduće ići sa 67 godina, a prijevremene mirovine strože će se penalizirati, čemu se sindikati oštro protive. Nakon sastanka vođe sindikata poručili su kako ministar nije uvažio njihove prijedloge te su dovedeni pred gotov čin i stoga najavljuju izlazak radnika na ulice.