Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovinska reforma

Ministar Pavić nakon sastanka sa sindikatima: "Vlada je spremna na kompromis"

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iako su najavili kako o mirovinskoj reformi više neće pregovarati, predstavnici sindikata danas su se ipak sastali s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem.

"Vodili smo konstruktivan razgovor, zadovoljan sam. Cilj je osigurati održivost financijskog sustava, kao i da mirovine budu veće. Sindikalna strana iznijela je prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava, no ne bih o detaljima, dogovorili smo se da ćemo se ponovno vidjeti. Želimo svim kategorijama umirovljenika olakšati i poboljšati sustav. Sindikati su iznijeli prijedlog vezan uz koncept umirovljenja sa 67 godina i prijevremenog umirovljenja. Vlada je spremna izaći s kompromisnim prijedlogom, određeni vid kompromisa spremni smo učiniti. Cilj Vlade nije da ide u tu reformu na način da budemo oštri, već da nađemo način da naši mirovljenici imaju veće mirovine', rekao je ministar.

U srijedu poznat datum prosvjeda

Pročitajte i ovo Štrajk radnika riječke Čistoće čeka se odgovor Nakon što su stupili u štrajk, radnicima riječke Čistoće ponuđene veće plaće od 15 posto Matija Kroflin, sindikalist Slijede pregovori o plaćama Vladu čeka vruća jesen: "Iz tog razloga mi moramo tražiti daljnji rast plaća"

Presjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske nakon sastanka je poručio kako je ministar danas s njima razgovarao o tri teme o kojima je prošli tjedan odbijao razgovarati.

"Mi smo se danas odazvali na razgovor, ministar nas je javno pozvao da želi razgovarati o tri teme, o kojima nije želio razgovarati prošli tjedan - o produženju radnog vijeka na 67 godina, o dodatnoj penalizaciji i o radnicima koji rano ulaze u svijet rada. O tome smo razgovarali danas, naravno da smo iznijeli stavove i razmišljanja", rekao je Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Krešimir Sever, čelnik  Nezavisnih hrvatskih sindikata, najavio je da će se u srijedu znati i datum najavljenog prosvjeda.

"Ključno je, prije tjedan dana nitko nije bio spreman razgovarati s nama, danas smo sjeli i razgovarali smo i poslali su poruku da su spremni nastaviti razgovarati. Imamo svoje minimume, bude li ispod te razine, nemamo o čemu razgovarati, ali moramo im dati prigodu da razmotre sve ovo što smo danas pred njih stavili", rekao je Sever.

Sindikati najavljivali prosvjed

Podsjetimo, sindikalni čelnici prošlotjedni su sastanak s Pavićem i predstavnicima HUP-a napustili nakon samo 50 minuta jer, kako tvrde, ministar nije želio razgovarati o njihovim zahtjevima vezanima uz prijedlog mirovinske reforme.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, u razgovoru za DNEVNIK.hr prošli je tjedan kazao da pregovora više nema te je najavio održavanje velikog prosvjeda tijekom idućih mjesec dana.

Prema prijedlogu mirovinske reforme koji je procurio u javnost, u mirovinu će se ubuduće ići sa 67 godina, a prijevremene mirovine strože će se penalizirati, čemu se sindikati oštro protive. Nakon sastanka vođe sindikata poručili su kako ministar nije uvažio njihove prijedloge te su dovedeni pred gotov čin i stoga najavljuju izlazak radnika na ulice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene