Katolička crkva u subotu je slavila blagdan svetoga Thomasa Morea, engleskog katolika humanista i državnika.

Galerija


"Thomas More bio je kancelar koji nije pristao na herezu svoga šefa - kralja Henrika VIII. Koji ga je na kraju dao pogubiti. Sir Thomas je svojim neotuđivim dostojanstvom u savjesti, uz ostalo, potvrdio i neodvojivost politike od morala.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) "Ne vjerujem da sudionici svađe na odboru nisu znali da su kamere uključene, ali neka im bude" Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Iza nas je buran tjedan: "Uskrs je blagdan od kojeg je kršćanski svijet jako malo naučio"

Njegovo kapitalno djelo ''Utopija'' reflektiralo se na politički život Europe stoljećima nakon njega. Zbog naglašene jednakosti i socijalne pravednosti ''Utopija'' je bila uporište i onih političkih opcija koje se nisu slagale s vjerskim stavovima svetoga Thomasa.

Zašto s njim počinjem ovaj pregled? Zato jer je papa Pio XI svetog Thomasa proglasio zaštitnikom političara i ljudi na vlasti. Koji ga barem u nas ni ne spominju, a kamoli se utječu njegovu zagovoru.

Uključujući i takozvane velike katolike kojima prije priliči pučka kovanica ''Bog na nebu, a euro na zemlji''. Pa se tako kuća ministra Kuščevića na Braču našla u ponudi za turiste. Ta kuća kao i još jedna ministrova nekretnina u katastru ne postoje. Vrlo demokršćanski nema što."

Više pogledajte u priloženoj videosnimci.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju