Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slučaj žene koja je ležala na pločniku

Šef Traumatologije u Zagrebu: "Odbijala je našu pomoć. Žao mi je ako smo kod građana stvorili sliku socijalno neosjetljive ustanove"

Žena ispred Traumatologije u Zagrebu
Žena ispred Traumatologije u Zagrebu Foto: DNEVNIK.HR
Predstojnik Klinike za traumatologiju prim. dr. sc. Srećko Sabalić reagirao je na fotografiju i napise u medijima da ženi koja je satima ležela ispred Traumatologije u Zagrebu nitko od zdravstvenih djelatnika nije želio pomoći.

Društvenim mrežama jučer se proširila fotografija žene koja leži
na kolniku uz Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. Predstojnik Klinike za traumatologiju prim. dr. sc. Srećko Sabalić reagirao je na fotografiju, rekavši kako su ženi u nekoliko navrata od jutarnjih sati prilazile medicinske sestre, djelatnice Klinike za traumatologiju.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Prevezeno u bolnicu Teška nesreća kod Sinja: Auto naletio na dijete, ima ozljede opasne po život Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

Informacije o onome što se događalo tijekom jučerašnjeg dana prikupio je od zdravstvenih djelatnika, rekavši kako stanje žene nije zahtijevalo pružanje hitne medicinske skrbi. 

"U nekoliko navrata navedenoj osobi od jutarnjih sati prilazile su medicinske sestre djelatnice Klinike za traumatologiju. U prvom navratu pri njihovom dolasku na posao u 6:30 pa tako i kasnije tijekom jutarnjih sati želeći utvrditi njeno zdravstveno stanje. Nudile su joj pomoć, ali ista ju je odbijala.

Također, pri navedenim kontaktima s tom osobom utvrdile su kako ne postoji životno ugrožavajuće stanje ili svježa trauma koje bi zahtijevale zbrinjavanje u Klinici.

U popodnevnim satima ista osoba je iz dotadašnjeg položaja gdje je prethodno sjedila na klupi ili sjedila na deki, legla na deku na pješačkom dijelu Ulice kneza Držislava.

"Stanje nije zahtijevalo pružanje hitne medicinske skrbi"

Po dojavi prolaznika medicinskim djelatnicima koje rade na trijaži na ulazu u Kliniku, medicinski djelatnik je ponovo otišao do navedene osobe i utvrdio njezino stanje koje nije zahtijevalo pružanje hitne medicinske skrbi", objasnio je Sabalić dodajući kako su na hitni prijem Klinike potom došli i drugi prolaznici te ukazali na osobu koja leži na ulici.

"Kako su u vremenu kada su dolazili prolaznici na Hitni prijem i upozoravali na osobu koja leži na ulici u kratkom vremenu došla tri pacijenta koja su bila hitna stanja s otvorenom prijelomima medicinski djelatnici na Hitnom prijemu su pozvali djelatnike Hitne službe grada Zagreba radi potrebe za pružanjem pomoći osobi koja je ležala na cesti u ulici Kneza Držislava procjenjujući red hitnoće u pružanju pomoći.

U međuvremenu su i prolaznici nazvali djelatnike Hitne pomoći Grada Zagreba koji su vrlo brzo došli i transportirali pacijenticu u drugu ustanovu.

Obaveza je svakog zdravstvenog djelatnika da pruži prvu pomoć bez obzira na vrijeme i mjesto događaja te je li ona/on na radnom mjestu ili nije.

"Duboka socijalna problematika" 

U ovom slučaju, po mojoj procjeni, radi se duboko socijalnoj problematici koja zahtjeva sistematski pristup u rješavanju i nije samo pitanje rada zdravstvenih djelatnika", pojasnio je i obvezao se kako će obaviti dodatne razgovore s djelatnicima koji su radili u navedenom razdoblju te pritom dobiti još detaljnije informacije, ali istodobno ih upozoriti na potrebu razvijanja dobre komunikacije s građanstvom kako bi se ubuduće ovakvi neželjeni događaji sveli na minimum.

Izrazio je žaljenje ako su svojim postupcima u građanstvu grada Zagreba stvorili sliku socijalno neosjetljive ustanove, jer smatra da to nisu, no, kaže, kako će se potruditi da zajedno sa djelatnicima u budućnosti opravdaju povjerenje pacijenata koji od njih svakodnevno traže pomoć.

"Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice oduvijek je bila na raspolaganju građanima grada Zagreba kao i cijele RH u skrbi ljudi koje trebaju naše usluge", zaključno je poručio. 

Prema napisima u medijima, jedna prolaznica je u srijedu oko 17 sati umalo pregazila ženu s biciklom. Na porti u Traumi rekli su joj kako je već 33. koja upozorava na taj slučaj te da nazove Hitnu pomoć kako bi se pomoglo ženi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene