Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pupovac nije bio tema

Nakon sastanka branitelja s ministrom dogovoren još niz sastanaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge branitelja još ne znaju hoće li ići na prosvjed u Vukovar, najavljenog zbog nezadovoljstva u vezi brzine procesuiranja ratnih zločina, moglo se čuti nakon sastanka predstavnika braniteljskih udruga s ministrom Tomom Medvedom u resornom ministarstvu.

Nakon sastanka, Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja objasnila je kako će odluku donijeti nakon sastanaka s nadležnim tijelima. Na tim sastancima Udruge bi trebale dobiti informacije što se događa u vezi procesuiranja ratnih zločina.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

"Nakon toga ćemo odlučiti i moći reći je li riječ o prosvjedu, skupu ili čemu već", dodala je Alfir. 

Ministar Medved rekao je da ga raduje da su udruge jedinstvene, odgovorne i ozbiljne.

"I ovaj put smo dokazali kako Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata ima partnerski, profesionalni, odgovoran i ozbiljan odnos. Raduje me da su udruge svim aktualnim pitanjima pristupile vrlo odgovorno i ozbiljno", rekao je Medved nakon sastanka.

"Nakon analize stanja dogovorili smo sastanak s nadležnim tijelima kako bismo analizirali konkretno sve zahtjeve koji su upućeni od strane gradonačelnika Vukovara i kako bismo dobili konkretan uvid o točnom broju procesuiranja ratnih zločina. Nastavit ćemo razgovore s nadležnim tijelima i na odgovoran način pristupiti ovoj tematici", rekao je Medved.

Novinari su ga upitali što to znači za najavljeni prosvjed u Vukovaru, odnosno hoće li biti održan ili neće?

"Udruge su ozbiljne i odgovorne, a Vlada će pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija", rekao je Medved.

Hoće li branitelji tražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a?

Što se tiče zahtjeva za tematskom sjednicom Sabora o Miloradu Pupovcu, iz udruga su poručili da to nije bila tema današnjega sastanka, ali da ustraju u svom zahtjevu te da će sutra pismenu inicijativu uputiti na institucije. Braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed u Vukovaru protiv "šutnje institucija" o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru o SDSS-u i Pupovcu, te njegovo očitovanje o Domovinskom ratu.

Na napise u nekim medijima da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a oštro je reagirao premijer Andrej Plenković poručivši da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, "nitko neće birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina".

Također je rekao kako nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru, pa s te strane ima razumijevanje za Penavino inzistiranje da se to riješi, ali nema razumijevanja za način na koji je to napravljeno.

"To se tako ne radi. On kao član HDZ-a i gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter", kazao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene