Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija: ''Mora odgovarati za svoje postupke''

Branitelji nezadovoljni zbog suspendiranja istražitelja zločina na Ovčari: ''Umjesto da se istražuju krvnici, istražuju se istražitelji''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišava se bura koju je podignuo vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavom prosvjeda zbog nezadovoljstva brzinom procesuiranja ratnih zločina. Ministri i dalje uvjeravaju da taj prosvjed nije usmjeren protiv Vlade i dalje uvjeravaju ministri.

Ministar branitelja Tomo Medved poručuje kako je i sam nezadovoljan procesuiranjem ratnih zločinaca, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović opet hvali radnu skupinu koja radi na istraživanjima. O najavljenom prosvjedu vukovarskog gradonačelnika ministar branitelja uvjerava da ne možemo o tome govoriti kao o prosvjedu. "Ni osobno, a ni Vlada RH nije zadovoljna s razinom, odnosno s brojem procesuiranja prema ratnim zločincima, a posebice u gradu heroju, gradu Vukovaru."

Pročitajte i ovo Ivan Penava, DP treća politička snaga VIDEO Pogledajte nadrealni razgovor s Penavom, odgovorio na pitanje je li ga zvao Milanović Ivan Penava, DP DP i partneri imaju 14 mandata Pljesak i euforija u Domovinskom pokretu, Penava održao govor: "Nadam se da ćemo krojiti sudbinu Hrvatske"

Stav o koaliciji s SDSS-om iznio je, kaže, sam premijer. S braniteljskim udrugama će se Medved, sastati u utorak. "Ja sam uvjeren, kao i dosad, da ću u kvalitetnom partnerskom odnosu s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i ovaj put pronaći odgovarajuće rješenje.''

Mogućnost da pojedinci zlorabe prosvjed kako bi destabilizirali Vladu odbacuje ministar unutarnjih poslova Božinović. "Ja mislim da ne, ali opet ponavljam za ovaj sustav je najvažnije da jasno komuniciramo što se radi, kako se radi po istraživanju ratnih zločina''. Još jednom uvjerava da je i prije priče o prosvjedu policija pojačala svoj posao kad je riječ o istraživanju ratnih zločina na Ovčari i baš su zbog toga osnovali radnu skupinu.

"Upravo zbog toga da bi se intenzivirala kriminalistička istraživanja, ali i napravila analiza svega onoga što je dosad poduzeto, sistematizirala građa i u ovih nekih šest mjeseci ili nešto malo više otkad ta radna skupina postoji podignute su 2 kaznene prijave..", rekao je Božinović. 

U radnoj skupini je na početku bio i policajac Nikola Kajkić. Iz nje je izašao, a potom je protiv njega pokrenut disciplinski i kazneni postupak. Sam Kajkić pred kamerama ne želi govoriti, a iz Koordinacije braniteljskih udruga čiji je član kažu: "Umjesto da se istražuju krvnici s Ovčare, istražuju se istražitelji krvnika s Ovčare, zaustavljaju se istrage". Posao koji je dosad napravila policija, kaže Zorica Gregurić iz Koordinacije, nije dovoljan u odnosu na prijave koje su slali institucijama.

Zašto je pokrenuta istraga protiv Nikole Kajkića

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić govorio je o slučaju Nikole Kajkića i okolnostima njegove smjene. "Udaljen je zbog povrede službene dužnosti i mora odgovarati zvog svojih propusta", rekao je Čelić i dodao da se Kajkić ogriješio o zakon. Nije htio otkriti detalje istrage, već samo da je Kajkić zbog svega toga udaljen iz službe.

"Ravnateljstvo policije nije bilo zadovoljno dinamikom istraživanja ratnih zločina na Ovčari. Utvrđeno je da je Kajkić zaista napravio niz povreda službene dužnosti i zbog toga mora snositi posljedice".

"Podnijeli smo zbog toga kaznenu prijavu i time je naš postupak završio i sve dalje je posao Državnog odvjetništva", napominje Čelić.

Dodao je da unatoč svim godinama rada, nije dovoljno učinjeno, a da su sada, u vrlo kratkom roku podnijete dvije kaznene prijave. Kazao je i da policija radi odgovorno i profesionalno i da su ratni zločini stavljeni pod prioritet.

Također, napominje, da policija radi na dosta slučajeva, da neće stati dok ne riješe sudbinu tih ljudi, koliko god bilo predmeta. Na pitanje, postoji li druga grobnica i zataškava li se ta informacija, kaže kako se prikupljaju informacije i da se ide u smjeru da pronađu istinu.

Kaže da istražuju sve informacije. "Policija će odgovoriti na sva pitanja vezano za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru", zaključno je poručio Čelić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene