Obavijesti Video Pretražite Navigacija
projekt od strateškog značaja

Milanović pozvao na kupnju američkih ubojica tenkova: "Neprihvatljivo je da se od toga odustalo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović oglasio se priopćenjem kojim pozdravlja nabavu borbenih aviona Rafale, ali poziva i na kupnju američkih oklopnih vozila Bradley, poznatih pod nadimkom "ubojica tenkova". Milanović poručuje da je to vozilo od strateškog značaja za kopnenu vojsku.

Priopćenje Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović pozdravlja nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA), koja predstavlja značajan doprinos sposobnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u zaštiti zračnog prostora Republike Hrvatske.

S obzirom na zastarjelost aviona koje trenutačno operativno koristi OS RH (Mig-21), opremanjem HRZ-a višenamjenskim borbenim avionom novije generacije "Rafale" značajno se povećava sigurnost zračnog prostora Republike Hrvatske. Novi VBA-i moraju osigurati potporu Hrvatskoj ratnoj mornarici u zaštiti hrvatskog Jadrana, kao i Hrvatskoj kopnenoj vojsci u provođenju njezinih obrambenih zadaća. Nabava VBA-a je od strateškog značaja za ukupne operativne sposobnosti OS RH.

Istovremeno, to je i veliki financijski izazov za obrambeni proračun RH, koji mora biti odrađen transparentno, a njegovo izvršenje ne smije ugroziti razvoj operativnih sposobnosti ostalih grana OS RH. Predsjednik Republike smatra kako je nužan ravnomjeran razvoj svih grana i sastavnica Oružanih snaga, prvenstveno usmjeren na dostizanje zahtijevanih operativnih sposobnosti namijenjenih nacionalnoj obrani, a potom i kao doprinos kolektivnoj obrani te sudjelovanju OS RH u mirovnim operacijama i misijama NATO saveza. To podrazumijeva razvoj i usvajanje novih tehnologija u području nacionalne obrane, kontinuirano ulaganje u poboljšanje uvjeta života i rada vojnika te podizanje kvalitete vojne infrastrukture.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRVI SLUŽBENI POSJET Francuski predsjednik Macron dolazi u Hrvatsku: Na dnevnom redu Schengen, euro i kupnja borbenih aviona

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon nekoliko godina Amerikanci dali zeleno svjetlo: 76 američkih oklopnih vozila Bradley stiže u Hrvatsku

Od strateškog je značaja za RH modernizacija Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane. Bez opremanja i modernizacije postrojbi HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti. Pritom se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana, pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom projekt "Bradley" izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane.

Nabavu borbenog vozila tipa "Bradley" potrebno je promatrati ne samo kao projekt kojim će se podići borbene sposobnosti HKoV, uz sudjelovanje hrvatske industrije, već i kao potvrdu kontinuiteta dugogodišnje i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene