Borbeno vozilo Bradley
Borbeno vozilo Bradley Foto: Afp

Nakon što je prije tjedan dana američki State Department odobrio prodaju naoružanja Hrvatskoj, očito počinje realizacija velikog vojnog projekta o kojemu se govori već nekoliko godina, nabave 76 borbenih gusjeničara Bradley i pripadajućeg naoružanja.


U opsežnoj dokumentaciji iznenađujuće djeluje procijenjena vrijednost cijelog posla, koji počinje donacijom vozila, a sve bi moglo, prema tvrdnjama Amerikanaca, stajati 757 milijuna američkih dolara.

Iako to jest njihova procjena, može se očekivati da će u konačnici ta vrijednost biti manja. Sama vozila koja SAD donira stoje oko 157 milijuna dolara.

Premda je MORH-ova ekipa stručnjaka još u ljeto 2019. odabrala vozila koje će donirati američka vlada, posao na projektu se oduljio, dijelom i zbog pandemije. Da se konačno priprema realizacija posla, bilo je vidljivo nakon usvajanja vojnog proračuna RH za 2021. jer se u njemu pojavila i stavka o nabavi borbenog vozila na gusjenicama za pješaštvo, dakle Bradleyja, u iznosu od 161 milijun kuna.

U MORH-u potvrđuju da očekuju odluku Vlade RH i potpisivanje ugovora s Amerikancima do kraja 2021. Iznos koji je naveden u proračunu pokrio bi prvu ratu višegodišnje nabave vozila Bradley, kažu. U tom prvom koraku obavit će se samo osvježavanje i dovođenje vozila u operativnu uporabu. U kasnijim fazama planira se i modernizacija, koja bi vozila Bradley M2A2 podigla na viši standard, koji obuhvaća digitalizaciju, promjenu komunikacijske opreme i ojačavanje oklopne zaštite vozila.

Vojska postavila šatore kod Akademije likovnih umjetnosti - 4 Nova lokacija: Vojska postavila šator kod zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti

Borbeni avion, ilustracija - 1 Započeo proces evaluacije ponuda za nabavu aviona, ovo su zemlje koje su u igri

Računa se da bi taj "kit" za modernizaciju stajao dva do tri milijuna dolara po vozilu. U MORH-u potvrđuju očekivanje da će u ostvarivanje tog projekta biti uključen i slavonskobrodski Đuro Đaković Specijalna vozila, i to kao podizvođač multinacionalne tvrtke BAE Systems, originalnog proizvođača vozila Bradley.

Nakon američkog odobrenja prodaje i opremanja Bradleyja, prema američkom Zakonu o izvozu oružja, State Department prvi donosi odluku te potom o njoj obavještava Kongres. State Department objašnjava svoje zeleno svjetlo Hrvatskoj time što će prodaja podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO-ova saveznika, ali i kaže kako prodaja "neće izmijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji", piše Večernji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju