Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik i sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić za Večernji list komentirao je kako ga je predsjednica Grabar-Kitarović dovela u neugodnu situaciju kandidaturom za šefa Vrhovnog suda.


Prije dvije godine s čelnog mjesta Vrhovnog suda otišao je Branko Horvat, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tada je predložila trojicu kandidata za mjesto šefa tog sudaIvana Turudića, Đuru Sessu i Antu Perkušića.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović u povodu obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske: "Nikada ne smijemo odustati od cilja bolje i snažnije Hrvatske" Slika nije dostupna Turudić više ne želi biti predsjednik Vrhovnog suda: Napadaju me zbog poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem

Turudić se tada pismom obratio Predsjednici i obavijestio ju da odustaje od kandidature zbog izloženosti "orkestriranim i naručenim napadima u medijima zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem".

Sada je u intervjuu za Večernji list Turudić kazao da više nikada ne bi želio ovisiti o predsjednici Grabar-Kitarović. ''Nikada se više ne bih doveo u situaciju da ovisim o milosti Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, predsjednica me pozvala i pitala želim li biti predsjednik Vrhovnog suda. Naravno da sam odgovorio pozitivno, a kad sam shvatio da nije bila iskrena, odustao sam od kandidature'', kaže Turudić i dodaje da ga je predsjednica dovela u neugodnu situaciju.

''Ne vjerujem da je razlog Zdravko Mamić jer kad mi je ponudila to mjesto, znala je za moj odnos s Mamićem, koji nisam nikada tajio, ali je isto tako, valjda, znala i za svoj odnos s Mamićem. Supruga mi je dobro rekla da sam sjajan ako je moj krimen Mamić. Neka prvi baci kamen…''

Na pitanje treba li se izbor šefa Vrhovnog suda depolitizirati, Turudić kaže da bi to bilo protuustavno. ''To je jedna od rijetkih izvornih ovlasti predsjednice RH i ne može se ograničiti zakonom'', smatra šef zagrebačkog Županijskog suda.