Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se prijedlog s Pantovčaka

Branko Hrvatin odlazi nakon 12 godina, tko će postati novi čelni čovjek Vrhovnog suda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici bi prije odlaska na godišnji odmor, trebali izabrati i čelnog čovjeka Vrhovnog suda. Branku Hrvatinu istječe treći mandat, a na Markovu trgu i Zrinjevcu čeka se prijedlog s Pantovčaka.

Za koga se odlučila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, neslužbene su informacije, trebalo bi se znati do kraja tjedna.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Isprika mu ne treba Turudić odgovorio Milanoviću: "S dubokim prijezirom odbacujem..." Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

Nakon 12 godina, Branko Hrvatin odlazi s čelnog mjesta Vrhovnog suda. Naslijedit će ga jedan od ova tri kandidata. Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, te vrhovni suci Đuro Sessa i Ante Perkušić.

Kolinda Grabar-Kitarović mora dobiti pozitivno mišljenje struke. A prije nego predsjedničin izbor potvrde i zastupnici, saslušat će ga Odbor za pravosuđe.

Miljenić: "Odluka bez šire rasprave neprihatljiva"

Odluka netom prije ljetne stanke i bez šire rasprave, za Orsata Miljenića je neprihvatljiva.

"Mislim da je sramota i da je loše da taj prijedlog već nije došao. Da se mene pita, a
ne pita me se, većina će odlučit, pa ako treba silovat oni će sve u jedan dan provest. Bilo bi puno  bolje da se to onda odgodi za jesen", kaže Orsat Miljenić, predsjednik Odbora za pravosuđe (SDP)

S odgodom ili bez već se znaju kriteriji koje mora zadovoljiti.

A oni su, među ostalim, najmanje 15 godina iskustva kao sudac, odvjetnik, javni bilježnik ili 20 godina na mjestu sveučilišnog profesora pravnih znanosti.

Funkcija jednaka premijerskoj

Prvi čovjek sudske vlasti funkcija je, po Ustavu, izjednačena onoj predsjednika Vlade, a i Sabora.Osim toga, u kategoriji je štićenih osoba. Uz najvažnije sudske ovlasti, a i žalbe protiv nižih  sudova, vodi brigu i o provođenju izbora.

Uz Imoćanina Antu Perkušića, sada vrhovnog, a donedavno suca i predsjednika splitskog Županijskog suda, zaintrigirala su i druga dvojica kandidata.

Ivan Turudić je vodio neke od najzvučnijih sudskih predmeta. Zbog prijetnji imao i policijsku zaštitu, a njegovi politički istupi - kritizirani su u javnosti. Jednako kao i Đuro Sessa, šef Udruge sudaca koji se otvoreno protivio sigurnosnoj provjeri struke.

Odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda ima jasan stav oko izbora.

"Ako takvu osobu javnost ne percipira kao dostojnu i neovisnu, nego najbolji mogući izdanak i stranačkog  kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i najmanje neovisnog, onda doista moramo reći da nam se bliži kraj Hrvatske kao pravne države", kaže Krunislav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene