Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivan Turudić, aktualni predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, pismom je obavijestio Kolindu Grabar-Kitarović da odustaje od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda, jer ga mediji napadaju zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva "s notornim Zdravkom Mamićem".


Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, odustao je od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda. Turudić je o tome pismom obavijestio Kolindu Grabar-Kitarović, Predsjednicu Republike, u kojem joj je zahvalio što ga je uvrstila među kandidate. 

Vezani članci Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Šef županijskog suda: ''Nikada se više ne bih doveo u situaciju da ovisim o milosti Kolinde Grabar-Kitarović'' Slika nije dostupna Predsjednica predložila Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda, Turudić kaže da mu je to OK

"Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju", piše Turudić, dodajući da je u posljednjih nekoliko tjedana izložen "orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva sa notornim Zdravkom Mamićem".

"Nikada se nisam služio lažima i obmanama i bio bih moralna ništica kad bih zanijekao tu činjenicu. Napominjem da nikada navedenom nisam pogodovao niti sam sudjelovao u donošenju niti jedne odluke koja bi se njega ticala. U odnosu na ove navode napominjem da sam kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama za koje sam dao pristanak. Kao naručitelje sam prepoznao ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose ne samo s imenovanim nego i sa puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci", piše Turudić Predsjednici, dodajući da je ponosan što mu se kao glavni "krimen" u 26-godišnjoj sudskoj praksi stavlja samo to.

"Pritom se zanemaruju činjenice da sam vodio niz složenih kaznenih postupaka zbog kojih smo moja obitelj i ja bili pod višegodišnjom policijskom zaštitom, a istovremeno i višegodišnje obnašam dužnost predsjednika brojem i složenošću predmeta najopterećenijeg suda u Republici Hrvatskoj kao i da sam hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice domovinskog rata predsjednika dr. Franje Tuđmana 1990. i 1992.i odlikovanja Redom hrvatskog pletera. I nadalje ću se truditi kao i do sada obnašati svoju dužnost profesionalno i pošteno radi vlastite ispunjenosti, a za dobrobit Republike Hrvatske", zaključuje Turudić svoje pismo Predsjednici Republike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju